Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Τζαβάρας για μονάδα τεχνητού νεφρού του Γ.Ν. Πύργου

Για τα προβλήματα στελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κατέθεσε Ερώτηση ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας Δεν είναι δυνατόν η
λειτουργία των κρίσιμων για την υγεία των πολιτών της Ηλείας μονάδων τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Πύργου να εξασφαλίζεται μόνο από το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού τους, σημειώνει σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τα προβλήματα στελέχωσης σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζουν.

 Αν και το Νεφρολογικό Τμήμα λειτουργεί καθημερινά σε εφημερία επιπέδου νοσοκομείου και νομού, με τρεις πλήρεις βάρδιες και παράλληλα στελεχώνει και εξυπηρετεί και το Ιατρείο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου για την παρακολούθηση ασθενών, εντούτοις βασίζεται για τη λειτουργία του σε επικουρικούς ιατρούς ενώ πλέον οριακή είναι και η κατάσταση όσον αφορά το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Τους τελευταίους μήνες αποχώρησαν από τις μονάδες 3 νοσηλευτές είτε με μετακίνηση είτε για σοβαρούς λόγους υγείας, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία τους και σε αρκετές περιπτώσεις οι βάρδιες λειτουργίας να έχουν πραγματοποιηθεί με λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αιμοκαθαρομένων ασθενών. 

ι δύο μονάδες εξυπηρετούν πλέον 56 μόνιμα προγραμματισμένα περιστατικά ασθενών, ενώ άλλα 5 βρίσκονται σε ηπατικές μονάδες, αριθμός των οποίων παρουσιάζει αυξητική τάση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στα προγραμματισμένα περιστατικά προστίθενται επίσης σημαντικός αριθμός κατά τη θερινή περίοδο εξαιτίας επισκεπτών της Ηλείας που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης αλλά και άλλα έκτακτα περιστατικά, που οφείλονται σε επιπλοκές και υποτροπές ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πύργου.

Κατά μέσο όρο οι μονάδες κάθαρσης του νοσοκομείου Πύργου πραγματοποιούν 750 συνεδρίες το μήνα, ενώ παράλληλα το νεφρολογικό τμήμα διαχειρίζεται και τουλάχιστον 250 περιστατικά νεφροπαθών στο Ιατρείο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου κάθε μήνα, με όμοια αυξητική τάση, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη την εξαιρετικά μεγάλη σημασία τους για τους χρονίως πάσχοντες από νεφρολογικά νοσήματα.

 Σε κάθε περίπτωση τόσο οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες όσο και οι εθνικές προδιαγραφές, όπως αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. Α2γ/288/19.02.1987 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 107/9.3.1987) «Προδιαγραφές και κανονισμός λειτουργίας Μονάδων Εξωνεφρικής Κάθαρσης», επιβάλλουν ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες να είναι τόσος ώστε να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 3 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, παράλληλα δε οι νοσηλευτές που παρακολουθούν ασθενείς με αυστραλιανό αντιγόνο δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν ταυτόχρονα άλλους ασθενείς.

 Με δεδομένο το γεγονός ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες σε προσωπικό και δη εξειδικευμένο των μονάδων τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης για λόγους ασφαλούς νοσηλευτικής κάλυψης των ασθενών θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων νεφροπαθών, με αποτέλεσμα να συνεπάγεται αυτό κίνδυνο για τη ζωή τους, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δύο μονάδων ΜΤΝ και ΜΠΚ και την ασφαλή νοσηλευτική κάλυψη των νοσηλευομένων σε αυτές με την άμεση κάλυψη των κενών με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων νεφρολόγων στο Νοσοκομείο Πύργου. 

https://www.ilialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.