Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Λίστες αναμονής και αιμοκάθαρση στην Τουρκία για νεφροπαθείς του Β. Έβρου

Λίστες αναμονής, μετακινήσεις μέχρι την Αλεξανδρούπολη ή ακόμη και την Αδριανούπολη της Τουρκίας, συνιστούν τη δύσκολη καθημερινότητα με την οποία
έρχονται αντιμέτωποι αρκετοί συνάνθρωποί μας, νεφροπαθείς από το βόρειο Έβρο. Στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων είναι δεδομένη, όπως όμως και οι ελλείψεις…

Το νοσοκομείο εξυπηρετεί 42 άτομα, συν τα έκτακτα περιστατικά που παρουσιάζονται, όμως, περίπου 10 νεφροπαθείς, αναγκάζονται να μετακινούνται για το σκοπό αυτό, τρεις φορές την εβδομάδα, προς το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, διανύοντας συνολικά κάθε φορά, τουλάχιστον 250 χιλιόμετρα.

Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ικανού αριθμού νοσηλευτών, ώστε να λειτουργήσει μία επιπλέον βάρδια που θα εξυπηρετεί και τους υπόλοιπους ασθενείς. Μάλιστα, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, οπότε κι επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους Εβρίτες του εξωτερικού, με ανάγκη αιμοκάθαρσης, αναγκάζονται και πηγαίνουν μέχρι το νοσοκομείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία, αφού η αντίστοιχη Μονάδα διαθέτει τέσσερις βάρδιες και εξυπηρετεί εκατοντάδες ασθενείς.

 «Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι μεγάλη αν συνυπολογίσει κανείς και την απόσταση που έχουν να κάνουν για το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Κάνουμε αιμοκάθαρση για να εξασφαλίσουμε 1,5 μέρα ζωής» είπε στην ΕΡΑ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Β. Έβρου, π. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος.

Υπογράμμισε δε ότι μόνο με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα και έκανε έκκληση προς τους αρμόδιους να επιληφθούν του θέματος, ευχαριστώντας παράλληλα όλου το προσωπικό της Μονάδας για την «υπεράνθρωπη» προσπάθεια που κάνουν για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών, ασκώντας παράλληλα καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης αλλά και τεχνικού των μηχανημάτων, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε βάρδια ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών θα πρέπει να είναι τρία άτομα. 

https://alexpoli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.