Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Κινδυνεύουν οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στην Ήπειρο

Απειλούνται με κλείσιμο οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στην Ήπειρο. Αυτό υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών υποστηρίζοντας ότι η
λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής του Χατζηκώστα υπολειτουργεί.

Η στελέχωση του τμήματος τόσο σε ειδικευμένους, όσο και ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους γιατρούς έχει φθάσει στο nadir τα τελευταία χρόνια.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 4 ειδικευμένοι, από τους οποίους ο ένας είναι επικουρικός. Δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος παρά μόνο παρατασιακοί συνάδελφοι του Παθολογικού Τομέα. Το πρόγραμμα καθημερινών εφημεριών φαίνεται ανέφικτο στην παρούσα φάση και παρά την προσπάθεια των ειδικευμένων γιατρών, που εφημερεύουν χωρίς ειδικευόμενους από μήνες πριν, έχει φθάσει σε σημείο εξάντλησης των από την υπερεργασία και σε επισφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Η κατάληξη, σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, ήταν να γίνει νύξη για βοήθεια των ειδικευμένων Νεφρολόγων του ΠΓΝΙ για την επιτέλεση των εφημεριών της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝ Χατζηκώστα. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην παρούσα φάση η ΜΤΝ του ΠΓΝΙ έχει συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό αιμοκαθάρσεων σε τρείς βάρδιες ασθενών ανά ημέρα ενώ παράλληλα έφθασε στο σημείο να έχει ασθενείς σε 4η βάρδια που αιμοκαθαίρονται κάνοντας κάθε φορά εισιτήριο και εξιτήριο στο Νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης τους στη μονάδα. Επιπρόσθετα η ΜΤΝ του ΠΓΝΙ λειτουργεί και την Κυριακή σε μια βάρδια για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Κοντολογίς, κανένας ασθενής δεν μπορεί από τώρα και για τη συνέχεια να εξασφαλίσει τη σταθερή του αιμοκάθαρση.
Στο Γ. Νοσοκομείο Πρέβεζας λόγω έλλειψης προσωπικού, ένας μόνιμος και ένας επικουρικός ιατρός, ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών δεν λειτουργούν μόνιμα οι τρείς βάρδιες καθημερινά.
Στο Γ.Ν. Φιλιατών οι συνάδελφοι έλαβαν εντέλλεστε για άλλους τρείς μήνες να παραμείνουν εκεί, ενώ έχουν από μήνες διοριστεί σε άλλα νοσοκομεία. Αναμένουν την κάλυψη των κενών θέσεων, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το ΓΝ Άρτας πρόσφατα προστέθηκε και 3η βάρδια Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή για να εξυπηρετηθούν συνολικά 70 αιμοκαθερόμενοι. Ο διευθυντής αναμένεται να αποχωρήσει, λόγω διορισμού του αλλού, ένας επικουρικός περιμένει διορισμό σε άλλο νοσοκομείο και 31/12/18 λήγει η σύμβασή του και μια συνάδελφος είναι αποσπασμένη αλλού. Δημιουργείται άμεσα ο κίνδυνος να παραμείνει το νοσοκομείο με ένα μόνο νεφρολόγο.
Η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δυνατότητα και την ασφάλεια όλων των ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.