Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Εξάχρονη δότρια οργάνων χαρίζει ζωή σε 4 παιδιά




Μια ακόμη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Δότρια ήταν η μικρή Ελευθερία, μόλις 6 χρονών, η οποία δυστυχώς κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από
τροχαίο ατύχημα. 
Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά το πένθος τους, να δώσουν την συγκατάθεσή τους για τη δωρεά οργάνων της άτυχης κόρης τους.
Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 30 ώρες.
Λόγω της μικρής ηλικίας της δότριας, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από την Ουγγαρία για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Τορίνο για το ήπαρ και τους νεφρούς, ενώ οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από το Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Χάρισε ζωή σε 4 παιδιά

Τις επόμενες ώρες η ανυπέρβλητη προσφορά της μικρής δότριας χάριζε ζωή σε 4 παιδιά. Οι νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ένα αγοράκι 13 ετών και ένα κοριτσάκι 4 ετών από τη Γένοβα. Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ένα αγοράκι 9 ετών από το Τορίνο. H καρδιά της δότριας χτυπά ξανά, σε ένα αγοράκι 3 ετών από την Ουγγαρία.
Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κ. Μπριασσούλης και η γιατρός που συντόνισε την όλη διαδικασία κ. Ταβλαδάκη, ευχαρίστησαν προσωπικά τους γονείς της Ελευθερίας «για το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στην πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής τους. Πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της «πριγκίπισσάς» τους για να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά και στα μάτια τους είδα την ανακούφιση όταν όλα πήγαν καλά» .
«Μέσα από αυτό τον άδικο θάνατο, οι γονείς της Ελευθερίας ανέδειξαν για ακόμα μια φορά το μεγαλείο της Δωρεάς Οργάνων, δίνοντας μια νέα ζωή σε 4 άλλα παιδιά. Η πράξη τους ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.