Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Δύο ιδιωτικές μονάδες υγείας ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν στη Ροδόπη

Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο καλείται μονάδα που ήδη ανήρτησε πινακίδα στον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί.


Στην παροχή υπηρεσιών αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης θέλουν να
δραστηριοποιηθούν δύο ιδιωτικές μονάδες υγείας στο νομό Ροδόπης. Το ενδιαφέρον εκφράστηκε επίσημα με αιτήματα που κατατέθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καθώς το νοσοκομείο είναι που πρέπει να δώσει την πρώτη έγκριση ότι αναλαμβάνει την επιστημονική επίβλεψη αυτών των μονάδων, πριν δοθούν οι σχετικές άδειες από το υπουργείο Υγείας. 

Είναι θετικό να ανοίγουν τέτοια κέντρα στην περιοχή, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, σχολιάζει στον "Χ" ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης. Επιβεβαιώνει παράλληλα τα δύο αιτήματα που κατατέθηκαν και ότι αμφότερα έλαβαν την θετική έγκριση από το Σισμανόγλειο. 

Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο-Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης καλείται η μονάδα που ήδη ανήρτησε πινακίδα στον χώρο, που προβλέπεται να κατασκευαστεί. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ιάσμου (δίπλα στο κέντρο Diamond) σε σημείο πλησίον του οικοπέδου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν φαντάζει, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί θα ανεγερθεί εντός 2-3 ετών, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα φέρει τη σφραγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στην πινακίδα απεικονίζεται σχέδιο της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και αποτυπώνεται το κόστος που αγγίζει σχεδόν τα 2 εκ. ευρώ. 

Επιστημονική διασύνδεση με το Νοσοκομείο Κομοτηνής
Μάλιστα για τη συγκεκριμένη Μονάδα Υγείας έχει ήδη εκδοθεί απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, όπου ορίζεται η "Επιστημονική διασύνδεση της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με την επωνυμία «Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και διακριτικό τίτλο «Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο» με το Γ.Ν. Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».
Αναλυτικά: Ο υπουργός Υγείας Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 2646/1998 «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 236/τ.Α΄), όπως ισχύει. 2. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4320/2015 «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις.» (ΦΕΚ 29/τ.Α΄). 3. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ/τος 225/2000 «Καθορισμός κριτηρίων κατά περιφέρεια και περιοχή όρων...., για την έγκριση σκοπιμότητας και την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης εκτός νοσοκομείων και κλινικών» (ΦΕΚ 194/τ.Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 4. Τις διατάξεις του π.δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 98/τ.Α΄), όπως ισχύει. 5. Τις διατάξεις του π.δ/τος 106/2014 «Οργανισμός του υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ 173/τ.Α’ ), όπως ισχύει. 6. Τις διατάξεις του π.δ/τος 73/2015 «Διορισμός αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών» (ΦΕΚ 116/τ.Α΄). 7. Την από 22.03.2017 αίτηση της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με την επωνυμία «Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και διακριτικό τίτλο «Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο» 8. Την αριθ.
3819/29.06.2017 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κε.Σ.Υ. 9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Εγκρίνουμε την επιστημονική διασύνδεση της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με την επωνυμία «Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και διακριτικό τίτλο «Δημοκρίτειο Νεφρολογικό Κέντρο» με το Γ.Ν. Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», καλύπτει την ανωτέρω Μονάδα επιστημονικώς στην αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων που τυχόν προκύπτουν. 

Στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου και στο γεγονός ότι δεν επιβαρύνει τους ασθενείς, βλέπει τα θετικά της λειτουργίας τέτοιων μονάδων στην περιοχή ο κος Φιλιππίδης. Σήμερα στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 130 ασθενείς. Πάντως η προσδοκώμενη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων δε σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθούν σχέδια που αφορούν στο Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου. Όπως είναι γνωστό ριζικές αλλαγές στο Νεφρολογικό Τμήμα Κομοτηνής φέρνει το κονδύλι των 700.000 ευρώ που εξασφάλισε μέσω του ΕΣΠΑ, η διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής ειδικά για το Τμήμα. Τα χρήματα αξιοποιούνται για την αντικατάσταση του εξοπλισμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών στην κλινική που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1993. Το κονδύλια διατίθεται για μηχανήματα τεχνητού νεφρού αιμοδιήθησης-αιμοδιαδιήθησης και on-line μεθόδων, πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, φορητό μηχάνημα τεχνητού νεφρού, σύστημα εξαερισμού μονάδας τεχνητού νεφρού και μία σειρά άλλων απαραίτητων για την κλινική. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.