Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Οι ειδικές συσκευές που αποτελούν το επόμενο μεγάλο βήμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Στην επινόηση, κατασκευή και λειτουργία ειδικών συσκευών βελτίωσης της ποιότητας των πτωματικών μοσχευμάτων ώστε από μη
μεταμοσχεύσιμα να καταστούν μεταμοσχεύσιμα, έχει προχωρήσει ο Έλληνας καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College και διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Hammersmith του Λονδίνου, Βασίλειος Ευθύμιος Παπαλόης. 

Ο κ. Παπαλόης, που αναγορεύεται σήμερα επίτιμος διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, είναι από τους πρωτοπόρους στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, παγκρέατος, καθώς και στη μηχανική συντήρηση οργάνων. 

Έχει αναπτύξει το πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού υψηλού κινδύνου από χειρουργικής και ανοσολογικής άποψης από ζώντα δότη, με τα αποτελέσματα πενταετούς επιβίωσης ασθενών και μοσχεύματος για τους λήπτες μοσχεύματος νεφρού να είναι 97% και 93%, αντίστοιχα, κάτι που είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. 

“Η χρήση ειδικών συσκευών με τις οποίες όργανα τα οποία δεν είναι σε άριστη κατάσταση βελτιώνονται και από μη μεταμοσχεύσιμα γίνονται μεταμοσχεύσιμα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. 

Αυτό έχει αποδειχθεί με σειρά πειραμάτων και κλινικών μελετών και μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος” επισήμανε ο κ Παπαλόης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με συναδέλφους του στην Ελλάδα, ώστε αυτό να αναπτυχθεί και στον ελλαδικό χώρο και να μη χάνονται μοσχεύματα. 

Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο, και είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις μεταμοσχεύσεις, είναι η χρησιμοποίηση ειδικών συσκευών με τις οποίες μπορούμε όργανα τα οποία δεν είναι σε άριστη κατάσταση, πρώτα απ΄όλα να εκτιμήσουμε την κατάστασή τους και δεύτερο να τη βελτιώσουμε ούτως ώστε από μη μεταμοσχεύσιμα να γίνουν μεταμοσχεύσιμα. 

Υπάρχει ολόκληρη σειρά πειραμάτων, σειρά κλινικών μελετών που δείχνει ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε αυτά τα όργανα. Υπάρχει τεράστια πρόοδος τα τελευταία πέντε ίσως και περισσότερα χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο, στις ΗΠΑ και πολύ ευρύτερα. 

Είναι πλέον μέρος της καθημερινής πρακτικής και παίζει τεράστιο ρόλο στο να αυξήσουμε τον αριθμό των οργάνων τα οποία χρησιμοποιούμε και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι από τους κυριότερους τομείς της ερευνητικής και της κλινικής μου δραστηριότητας. 

Είναι κάτι για το οποίο θα επιθυμούσα να συνεργαστώ και με τους Έλληνες συναδέλφους ώστε να το αναπτύξουμε περαιτέρω και στον ελλαδικό χώρο. Αυτό, περισσότερο απ΄όλα, είναι για τους νεφρούς, το ήπαρ και το πάγκρεας, όμως τελευταία έχει γίνει πάρα πολλή καλή δουλειά και με τους πνεύμονες και βοηθάει σε πάρα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. 

Είναι το επόμενο μεγάλο βήμα τόσο στον ερευνητικό τομέα όσο και στον κλινικό τομέα” επισήμανε ο κ. Παπαλόης. Αναφερόμενος στους Έλληνες συναδέλφους του που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταμοσχεύσεων τόνισε ότι “κάνουν μια υπέροχη προσπάθεια παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν και επιτελούν τεράστιο έργο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εθνικό έργο, και το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω”. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλόη, τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς αναμφίβολα είναι άριστα αλλά κι εφάμιλλα όλων των μεγάλων κέντρων στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης. “Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί γιατί γίνεται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και να στηριχθεί ούτως ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να αναπτύξουν περαιτέρω τα προγράμματα.

 Γιατί υπάρχει τεράστιο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι η σύντομη αυτή παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη και αυτή η μεγάλη διάκριση στο Πανεπιστήμιο θα μου δώσει κι εμένα την ευκαιρία να υποστηρίξω ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που κάνουν να αναπτύξουν τις μεταμοσχεύσεις στον ελλαδικό χώρο” πρόσθεσε ο κ. Παπαλόης. 

Μιλώντας για τους λόγους για τους οποίους υστερεί η Ελλάδα στην δωρεά οργάνων είπε: “Ο βασικός λόγος που υστερεί η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων είναι το θέμα της ενημέρωσης. Για να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που προσφέρουν τα όργανά τους για μεταμόσχευση, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και παιδεία ακόμη από την εποχή του Δημοτικού σχολείου. 

Χώρες όπως η Ισπανία και η Κροατία, που έχουν τους μεγαλύτερους δείκτες δωρεάς οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη και παγκόσμια, έχουν προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις από το Δημοτικό σχολείο. 

Η ενημέρωση συνεχίζεται στο Γυμνάσιο, στο Πανεπιστήμιο στους χώρους εργασίας, παντού. Και έτσι αυτό γίνεται μέρος της κουλτούρας του λαού, γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός είναι ο κύριος παράγοντας. 

Και ο δεύτερος παράγοντας να υπάρχουν συντονιστές μεταμοσχεύσεων εάν είναι δυνατόν σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ούτως ώστε όλοι οι πιθανοί δότες να εντοπίζονται, να υπάρχει έγκαιρη προσέγγισή τους τόσο αυτών όσο και των οικογενειών τους και να μην υπάρχει πιθανότητα μια δωρεά οργάνων να μην προχωρήσει για τον οποιοδήποτε διαδικαστικό ή άλλο πρόβλημα.

Είναι αυτό που έγινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. Παίζει τεράστιο ρόλο και ήταν αυτό που στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 10 χρόνια μας βοήθησε να αυξήσουμε τον αριθμό των δοτών σχεδόν κατά 50%”. 

Ο Βασίλειος Παπαλόης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής το 1989 (Άριστα), τον τίτλο του Διδάκτορα Ιατρικής το 1992 (Άριστα) και την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής το 1999. 

Το χρονικό διάστημα 1993-1995 θήτευσε με υποτροφία του ΙΚΥ, ως μεταδιδάκτορας, στο Department of Surgery, Division of Transplantation, University of Minnesota, Μινεάπολις, Μινεσότα, ΗΠΑ. Στην Κλινική αυτή, εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων. 

Το 1995 εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και έλαβε για τρία έτη θέση Registrar in Transplant and General Surgery, στο St. Mary’s Hospital, Renal and Transplant Unit, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέχισε την καριέρα του ως Clinical Transplant Fellow/Clinical Instructor in Surgery/Fellow in Immunology στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1999-2000) και επιστρέφοντας στη Μεγάλη Βρετανία, ανήλθε τις πανεπιστημιακές βαθμίδες. 

Από τον Μάρτιο του 2013 ανακηρύχθηκε Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College. Σήμερα είναι επικεφαλής στο Imperial College Healthcare NHS Trust, σε θέματα μεταμόσχευσης, προεδρεύει της επιτροπής δεοντολογίας του Avon & Somerset Constabulary και είναι μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Έρευνας του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο κ Παπαλόης, από την αρχή της κλινικής και πανεπιστημιακής του καριέρας, πρωτοστάτησε στην οργάνωση διεθνών μαθημάτων σχετικά με την εκπαίδευση στη μεταμόσχευση οργάνων, την ανοσολογία των μεταμοσχεύσεων, τη βιοηθική και την πολιτική υγείας και έχει δώσει πάνω από 100 διαλέξεις σε διεθνή σεμινάρια και συνέδρια, ως προσκεκλημένος ομιλητής. 

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις, με αναφορά στο Scopus και περισσότερες από 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές, καθώς και βιβλία, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε περιοδικά, άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές εκθέσεις, συμμετοχές και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. 

Στην Κλινική που διευθύνει είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και εξειδίκευση πολλών ιατρών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων. 

Πηγή: ΑΠΕ, Αγγέλα Φωτοπούλου
http://parallaximag.gr/epikairotita/ellada/oi-eidikes-syskeves-pou-apoteloun-to-epomeno-megalo-vima-ston-tomea-ton-metamoschefseon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.