Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ουραγός η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων

Ουραγός στην Ευρώπη στο θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι η Ελλάδα καθώς δεν έχουν καμφθεί ακόμα οι κοινωνικές προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση αναλογούν 35 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στη χώρα μας ο αντίστοιχος αριθμός είναι μόλις 5-6 δότες. Την επισήμανση αυτή έκανε ο
καθηγητής χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλκιβιάδης Κωστάκης ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο της βράβευσής του από τον Ροταριανό Όμιλο Χανίων.
Ειδικότερα, ο κ. Κωστάκης που είχε διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων από το 2007 έως το 2015 ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το θέμα σημείωσε πως «δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλή».
«Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τη δωρεά οργάνων στο θέμα των μεταμοσχεύσεων», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή μια χώρα σαν την Ελλάδα να βρίσκεται τελευταία στον πίνακα των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη. Ως προς τις αιτίες του φαινομένου ο κ. Κωστάκης επεσήμανε ότι οι Έλληνες δεν έχουν πειστεί ακόμα για την αξία της δωρεάς οργάνων. «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι από την ώρα που ένας άνθρωπος είναι νεκρός και όχι μόνο ένας αλλά 3 γιατροί -νευρολόγος, εντατικολόγος και καρδιολόγος- διαπιστώσουν ότι ο ασθενής είναι εγκεφαλικά νεκρός δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ζωής και οι συγγενείς πρέπει να χορηγήσουν τα όργανα», ανέφερε ο κ. Κωστάκης.
Σε ό,τι αφορά δε το ερώτημα αν η θρησκεία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων ο κ. Κωστάκης απάντησε κατηγορηματικά όχι: «Η Εκκλησία με επανειλημμένες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου έχει αποφασίσει και διακηρύξει ότι δωρεά είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον και επομένως πρέπει να είμαστε θετικοί στη χορήγηση των οργάνων».
Ωστόσο, ο κ. Κωστάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα ως προς την έλλειψη κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας γεγονός που δυσχεραίνει την προώθηση των μεταμοσχεύσεων και υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να αυξήσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα κρεβάτια στις μονάδες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.