Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Aυξήθηκαν οι μεταθανάτιοι δότες, πλήρης επιτυχία μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για την μεταθανάτια δωρεά οργάνων, είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των μεταμοσχεύσεων δήλωσε στον ACTIVE o χειρούργος μεταμοσχευτής Βασίλης Χατζηαναστασίου. Aπέδωσε καρπούς σημείωσε και υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στη μεταθανάτια δωρεά οργάνων, καθώς το 2017 είχαμε δέκα μεταμοσχεύσεις νεφρού από μεταθανάτια δωρεά, σε αντίθεση με το
2016 που είχαμε μόνο τέσσερις και το 2015 μόλις μία μεταμόσχευση νεφρού. 

«Αυτή τη στιγμή 600 – 700 συνάνθρωποι μας ζουν χάρη σε μια μηχανή που τους κάνει αιμοκάθαρση και αναπληρώνει τη νεφρική λειτουργία. Είναι όλοι μεταμοσχεύσιμοι και μπορούν κάποιοι να λάβουν μόσχευμα. Οι 50 εκ αυτών βρίσκονται σε μία λίστα μην έχοντας ζώντα συγγενή δότη, αναμένοντας να αναστηθούν με μεταμόσχευση του νεφρού τους».

Στην Κύπρο ανέφερε ο γιατρός, γίνονται μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος. Δεν πρέπει είπε, να ξεχνούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας Κύπριοι, που βρίσκονται σε λίστες αναμονής γειτονικών χωρών για μεταμόσχευση ήπατος, καρδιάς ή και πνευμόνων. Είναι πολλά τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν.

Πενήντα άτομα σε λίστα αναμονής για νεφρό


Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχει Κύπριος στη λίστα αναμονής για μόσχευμα παγκρέατος, μόνο πενήντα άτομα που αναμένουν δότη νεφρού.
«Σε επιστημονική μελέτη του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κλήθηκαν χίλια άτομα να πουν την άποψη τους για τις μεταμοσχεύσεις. Τα ευρήματα της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα και στη βάση εκείνων κινήθηκε το υπουργείο Υγείας κάνοντας εκστρατεία διαφώτισης».

Κάθε δέκα μέρες διενεργείται μεταμόσχευση ανέφερε ο κύριος Χατζηαναστασίου, κάτι για το οποίο χρειάζεται πολλή προετοιμασία, είναι πολύπλοκη επέμβαση και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας εργαστηριακού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, που δουλεύουν για να πετύχει μια μεταμόσχευση. Κάνουμε είκοσι μεταμοσχεύσεις το χρόνο ανέφερε ο γιατρός, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει πλήρης επιτυχία στις επεμβάσεις, ενώ κανείς δεν περιμένει για μεταμόσχευση όταν υπάρχει δότης ζωντανής δωρεάς.
«Όταν κάποιος δωρίσει όργανα, πρέπει να γνωρίζει ότι αξιοποιούνται πλήρως και κατάλληλα, με επιτυχές αποτέλεσμα για το λήπτη. Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στις πλείστες των περιπτώσεων».


http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.