Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πέτρα στα νεφρά: Πως η στάση που κοιμόμαστε αυξάνει τον κίνδυνο


Όλοι κοιμόμαστε με διαφορετικό τρόπο και τον καθένα τον βολεύει διαφορετική στάση για να απολαμβάνει τον ύπνο του. Νέα έρευνα όμως δείχνει πως ο τρόπος που κοιμόμαστε πιθανότατα ευθύνεται για τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
Η εμφάνιση πέτρας στα νεφρά είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού καθώς επηρεάζει το 15% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως και
μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία με μεγαλύτερη συχνότητα στα άτομα από 40-50 ετών.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η στάση του ύπνου επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, έπειτα από την αξιολόγηση σε περισσότερα από 100 άτομα αναφορικά με τη θέση που λάμβαναν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους συμμετέχοντες κοιμόντουσαν πάντα από την ίδια πλευρά και μάλιστα σε αυτή τη θέση παρέμεναν τον περισσότερο χρόνο του ύπνου τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλευρά αυτή ήταν ίδια με την πλευρά του νεφρού που παρουσίαζε πέτρες. Γι αυτό και συμπεραίνουν ότι η θέση του ύπνου μας ευθύνεται για την εμφάνιση πέτρας στο νεφρό.
Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι είναι άγνωστος ακόμα ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτό, αλλά πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι αλλοιώνεται η ροή αίματος μας στην πλευρά που πιέζουμε όταν κοιμόμαστε και αυτό ευνοεί τη δημιουργία κρυστάλλων και πέτρας.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρξαν και στο παρελθόν κλινικές μελέτες που είχαν μελετήσει τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, γι’ αυτό καισυστήνουν να αλλάζουμε τακτικά πλευρές κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.
Η πάθηση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει και ισχυρούς πόνους, τους λεγόμενους κολικούς του νεφρού, μέχρι να «φύγουν» οι πέτρες ή η άμμος που έχει δημιουργηθεί μέσα στα νεφρά μέσω της διούρησης. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι πέτρες φράζουν το ουροποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως υδρονέφρωση και νεφρική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.