Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Θεραπεύτηκε ο διαβήτης τύπου 1 σε πειραματόζωα

Τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 κατάφεραν να θεραπεύσουν σε πειραματόζωα ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, με την 
έγχυση τροποποιημένων βλαστικών κυττάρων!
Τα κύτταρα τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να παράγουν την πρωτεΐνη PD-L1, η οποία είναι συνήθως ανεπαρκείς στους ασθενείς με το συγκεκριμένο τύπο διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επίτευγμα είναι ότι με τη χορήγηση των βλαστικών κυττάρων, τα οποία εγκαταστάθηκαν στο πάγκρεας, όπου παράγονται τα νησιδιακά κύτταρα, κατάφεραν να αναδομήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος.

Στην ιδέα αυτή κατέληξαν, αφού ανακάλυψαν:
  • πρώτον ότι τα αιματικά βλαστικά κύτταρα των διαβητικών είναι δυσλειτουργικά και κατά συνέπεια προάγουν τη φλεγμονή και οδηγούν σε μείωση της παραγωγής της PD-L1
  • δεύτερον ότι η PD-L1 έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητα στο διαβήτη τύπου 1.
Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν ένα υγιές γονίδιο του PD-L1 στα βλαστοκύτταρα, με φορέα έναν άκακο ιό, τα κύτταρα κατάφεραν να αντιστρέψουν το διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ερευνών, σχεδόν όλα τα ποντίκια θεραπεύθηκαν από το διαβήτη σε σύντομο χρονικό διάστημα και το ένα τρίτο διατήρησε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον η θεραπεία δεν είχε καθόλου παρενέργειες, καθώς πηγάζει από τα ίδια τα κύτταρα του ζώου!

Το επόμενο βήμα της έρευνας, εφόσον εγκριθεί αίτημα για διενέργεια κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους από τον FDA, είναι να καθοριστεί η διάρκεια της επίδρασης της θεραπείας και πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Πληροφορίες από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.