Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Επιστρέφει ως απαράδεκτη την επιστολή του ΕΟΜ που απειλεί με αφαίρεση της λειτουργίας του μεταμοσχευτικού κέντρου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Ως απαράδεκτη επιστρέφει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), την επιστολή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, το γνωμοδοτικό αυτό όργανο απειλεί να αφαιρεθεί η λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου στον «Ευαγγελισμό».

Όπως αναφέρει το ΣΕΝΕ στην ανακοίνωσή του, «από το 1990 άρχισαν να γίνονται μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (νεφρού, ήπατος) στον Ευαγγελισμό με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αρχικές δυσκολίες. Ήδη λειτουργούσε και
μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Στη συνέχεια, προστέθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς. Εδώ, έγιναν οι 25 πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα. Πολλοί ασθενείς αντιμετώπισαν τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας τους χάρη στη γενναία προσφορά συγγενών και στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού.

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος τελικά μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά την απαράδεκτη ενέργεια των τότε αρμοδίων σταμάτησαν και οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς στον Ευαγγελισμό και μεταφέρθηκε η όλη η διαδικασία στο Ωνάσειο - το οποίο πήρε βέβαια και την ανάλογη χρηματοδότηση - στερώντας απ΄τον Ευαγγελισμό τη σπουδαία αυτή λειτουργία.
Οι μεταμοσχεύσεις μυελού οστών και οι μεταμοσχεύσεις νεφρού συνεχίζονται όλα τα χρόνια κανονικά, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και παρά το δισταγμό συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων».

«Η συνολική διαδικασία των μεταμοσχεύσεων», συνεχίζει το ΣΕΝΕ, «τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, των κατευθύνσεων του ΚΕΣΥ και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τα οποία είναι γνωμοδοτικά όργανα. Στις μεταμοσχεύσεις των συμπαγών οργάνων είναι άκρως απαραίτητη η αρμονική διεπιστημονική - διατομεακή συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Πρωτίστως χειρουργών εξειδικευμένων στο αντικείμενο, νεφρολόγων, επιστημόνων του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, λοιμωξιολόγων, καρδιολόγων.

 Όλες αυτές οι ειδικότητες επιλαμβάνονται όλων των απαραίτητων προμεταμοσχευτικών διαδικασιών, της λήψης του οργάνου, της καθαυτής πράξης της μεταμόσχευσης, του μεταμοσχευτικού ελέγχου - της άμεσης και οπωσδήποτε, της απώτερης παρακολούθησης για έλεγχο τυχόν απόρριψης του μοσχεύματος κ.λπ. Σημαντικό ακόμη ρόλο ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία της δωρεάς των οργάνων μπορεί να παίξει και ομάδα ψυχολόγων - κοινωνικών λειτουργών κλπ. Η συνεργασία πολλών τμημάτων και ειδικοτήτων είναι η λυδία λίθος για την επιτυχία μιας μεταμοσχευτικής διαδικασίας».

«Όλα αυτά γίνονται χρόνια στον Ευαγγελισμό κανονικά (ξεπερνώντας ορισμένες ελλείψεις και ανεπάρκειες), χωρίς κανείς να αμφισβητήσει τη δυνατότητα λειτουργίας του μεταμοσχευτικού κέντρου στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, τονίζει το ΣΕΝΕ, προσθέτοντας ότι,«αποτελεί λοιπόν, πρόκληση η πρόσφατη επιστολή του ΕΟΜ (γνωμοδοτικό όργανο) που ούτε λίγο ούτε πολύ, απειλεί να αφαιρεθεί αυτή η τόσο σημαντική και δοκιμασμένη λειτουργία.
Διερωτόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της επιστολής. 

Πού βασίζεται; Προσβάλει βάναυσα ένα έργο δεκαετιών που συνεχίζει επιτυχώς να γίνεται. Επιστρέφουμε την επιστολή ως απαράδεκτη.
Επισημαίνουμε τις ευθύνες όλης της ιεραρχίας: Υπουργείο Υγείας - ΚΕΣΥ - Α’ ΥΠΕ - Διοίκηση Νοσοκομείου, στο βαθμό που τους αναλογούν, που αφήνουν να αιωρούνται τέτοια ερωτήματα και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανανεωθεί άμεσα η άδεια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων (ΜΜΟ), εφόσον πληρούνται όλοι οι αναγκαίοι και ικανοί για τη λειτουργία της όροι και ταυτόχρονα, οι ανάγκες για μεταμόσχευση οργάνων είναι τεράστιες.

Όποιος αμφισβητεί την ικανότητα του Ευαγγελισμού να κάνει μεταμοσχεύσεις και όποιος δεν παίρνει μέτρα να ενισχυθεί και να τελειοποιηθεί η λειτουργία αυτή, ουσιαστικά την υπονομεύει.
Το Υπουργείο Υγείας που έχει την ευθύνη και εκ του νόμου την αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα των μεταμοσχεύσεων οφείλει να παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα εδώ και τώρα!»

«Σε πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου» καλέσαμε, επισημαίνει το ΣΕΝΕ, «τους υπευθύνους της μεταμόσχευσης νεφρού Διευθυντές του Α΄Χειρουργικού Τμήματος, του Νεφρολογικού Τμήματος και του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, όπου μετά από διεξοδική συζήτηση διαπιστώθηκε η βούληση για τη συνέχιση της διεπιστημονικής συνεργασίας, με συντονιστή τον Δ/ντή Χειρουργό ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταμοσχεύσεις νεφρού που ήδη πραγματοποιούνται, με στόχο την αύξησή τους ανάλογα με τις ανάγκες.
Όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία θα έχει απέναντί του όχι μόνο εμάς αλλά χιλιάδες νεφροπαθείς».

Καταλήγοντας το ΣΕΝΕ αναφέρει ότι, «ταυτόχρονα, στις διεκδικήσεις μας περιλαμβάνουμε»:
«Επιπλέον προσωπικό για τις αποστολές λήψης νεφρού και για τη Μονάδα Μ.Ο. αλλά και για το Τμήμα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας.Μεγαλύτερη ασφάλεια για τους μετακινούμενους και φυσικά, πλήρη αποζημίωση.Επέκταση της δυνατότητας και για μεταμοσχεύσεις και άλλων συμπαγών οργάνων (πχ άμεσα ήπατος).Κοινωνικούς λειτουργούς - ψυχολόγους που να προετοιμάζουν το συγγενικό περιβάλλον σε περίπτωση που ο δότης είναι σε Μ.Ε.Θ.Επιπλέον προσωπικό για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου απαιτείται και αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.