Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Κρίσιμη συνάντηση για τους νεφροπαθείς- Κόβονται 30 εκατομμύρια

Τα 141 εκατ. ευρώ για τους νεφροπαθείς, κατεβαίνουν στα 110 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 70% των ασθενών πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές.


Συνάντηση για το προγραμματιζόμενο μαχαίρι που θα πέσει στα κονδύλια για τους νεφροπαθείς έχουν αύριο σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας (ΕΛ.ΕΝ.Ι.Κ &Μ.Υ) με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης (15.00 μ.μ.) και θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από την
Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η Ομοσπονδία Νεφροπαθών Ελλάδος, ενώ από την πλευρά του  ΕΟΠΥΥ θα είναι ο πρόεδρος κ. Μπερσίμης.
Πηγές αναφέρουν ότι εδώ και κάποιες ημέρες έχει σταλεί επιστολή από την ΕΛ.ΕΝ.Ι.Κ &Μ.Υ στον ΕΟΠΥΥ λόγω της "σκέψης " που υπάρχει να μειωθεί ο προϋπολογισμός για τους νεφροπαθείς από 141 εκατ. ευρώ που είναι στα 110 εκατ. ευρώ. Πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης είναι να υπάρξει ένας ενιαίος κώδικας για τις αιμοκαθάρσεις  με σταθερό προϋπολογισμό.
Στην επιστολή,   όπως μπορούμε να ξέρουμε, υπάρχουν τέσσερις βασικές επισημάνσεις που ενδυναμώνουν το προαναφερθέν αίτημα.
  1. Δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση.
  2. Η ετήσια αύξηση των αιμοκαθαρόμενων τον τελευταίο χρόνο ήταν 1-1,5%. Πλέον το 70% των ασθενών κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικές με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το clawback στον ιδιωτικό τομέα.
  3. Δεν υπάρχει συμμετοχή των ασθενών. Σημειώνεται ότι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού το νοσήλιο στη χαμηλή διείσδυση είναι 105 ευρώ, στην υψηλή 155 ευρώ, ενώ στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης τα προαναφερθέντα ποσά είναι αυξημένα κατά 15%
  4. Το νοσήλιο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και δίνεται λεπτομερώς από το ΚΕΣΥ.
Το θέμα που έχει ανακύψει, μας το επιβεβαίωσε και ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, ο οποίος θα παρευρίσκεται στη συνάντηση. Μας είπε ότι σαφώς το κούρεμα των κονδυλίων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους 10.542 νεφροπαθείς ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο και με βάση τα στοιχεία του (20 Απριλίου) οι 3.906 νεφροπαθείς απευθύνονται στα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ οι 6.636 στις ιδιωτικές κλινικές.
Τέτοιου είδους σκέψεις, μας τόνισε ο κ. Λεοντόπουλος, είναι ταφόπλακα για τους αιμοκαθαρόμενους που θέλουν 156 αιμοκαθάρσεις το χρόνο. Επιβεβαίωσε δε ότι λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ολοένα και περισσότεροι αιμοκαθαρόμενοι στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Τάση που αναμένει να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον. Αναρωτιέται δε αν οι αρμόδιοι έχουν σκεφτεί πώς θα επιδράσει το κούρεμα των κονδυλίων αφενός σε ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στην ποιότητα της αιμοκάθαρσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.