Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο βιονικό νεφρό

Ο "Γολγοθάς" που περνούν οι αιμοκαθαρόμενοι αλλά και το συγγενικό τους περιβάλλον είναι γεγονός. Πολλοί από αυτούς θα πρέπει να περιμένουν χρόνια για   μια μεταμόσχευση νεφρού και για να μπορέσουν έτσι να ζήσουν φυσιολογικά.
Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα φως στο σκοτεινό τούνελ. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν αναπτύξει το
πρώτο βιονικό νεφρό στον κόσμο που μπορεί να αντικαταστήσει κατεστραμμένα νεφρά εύκολα και αποτελεσματικά.
Το βιονικό νεφρό είναι ένα τέλειο αντίγραφο των νεφρών, αποτελείται από πολλά μικροτσίπ και κινείται από την καρδιά. Όπως και τα κανονικά νεφρά, είναι σε θέση να φιλτράρει τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα. Το έργο παρουσιάστηκε από τον Willian Vanderbilt Fissels και Shuvo Roy από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προσφέροντας νέες ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι πιθανότητες απόρριψής του από το αίμα είναι μηδενικές!  Αυτό συμβαίνει επειδή το βιονικό νεφρό είναι κατασκευασμένο από νεφρικά κύτταρα. Το πρώτο πρωτότυπο βιονικό νεφρό έχει το μέγεθος ενός φλιτζανιού καφέ και μπορεί  να ισορροπήσει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο σώμα, ενώ ρυθμίζει και την αρτηριακή πίεση.
Το Νοέμβριο του 2015 , οι επιστήμονες έλαβαν 6 εκατομμύρια δολάρια ως επιχορήγηση από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Απεικόνισης, ενώ η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Victor Gura, τόνισε ότι η συσκευή θα είναι διαθέσιμη προς πώληση σε περίπου 2 χρόνια.

Πηγές: Faculty of f medicine 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.