Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η κατάργηση προπληρωμής των αναλώσιμων βρίσκει σύμφωνους τους νεφροπαθείς

Το νέο σχέδιο που εξήγγελλε ο ΕΟΠΥΥ και αφορά την κατάργηση προπληρωμής από τους ασφαλισμένους (εκτός από την συμμετοχή τους σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ) σε υπηρεσίες παροχής υγείας και ιατρικά αναλώσιμα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόσβασης των χρόνια πασχόντων στο σύστημα υγείας της χώρας μας, επισημαίνει με επιστολή που έστειλε στον
πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Νεφροπαθών κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέχρι σήμερα οι χρονίως πάσχοντες προπλήρωναν υλικά και υπηρεσίες όπως τα αναλώσιμα της περιτοναϊκής κάθαρσης ή φυσιοθεραπείες. Σήμερα μετά την μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων πολλοί ασθενείς αδυνατούν να προκαταβάλουν τα απαραίτητα ποσά με αποτέλεσμα, είτε να μην έχουν πρόσβαση στα παραπάνω είτε να μην ολοκληρώνονται οι απαραίτητες θεραπείες, είτε να επιλέγουν την χαμηλότερη ποιότητα υλικών θέτοντας σε κίνδυνο περαιτέρω την υγεία τους. 
Όπως λέει, οι χρόνιοι πάσχοντες που αδυνατούσαν να προσέλθουν στις ΠΕΔΙ αναγκάζονταν να προχωρούν σε εξουσιοδοτήσεις ή και συμβολαιογραφικές πράξεις σε τρίτους για την είσπραξη των ανάλογων ποσών από τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδιάμεση γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στο σύστημα. 
Σύμφωνα με τον ΠΟΝ, η εφαρμογή του αναφερόμενου σχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της πρόσβασης των οικονομικά αδυνάτων χρόνια πασχόντων στο σύστημα υγείας, τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των χρόνια πασχόντων στις ΠΕΔΙ και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την κατάθεση δικαιολογητικών και ταυτόχρονη απελευθέρωση ανθρωπίνων  πόρων που μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους του. Επίσης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση της διαφάνειας του συστήματος και το εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού με τον άμεσο και καλύτερο έλεγχο τους με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων για την βελτίωση της ποιότητας των παροχών του.
Γι αυτό ο κ. Λεοντόπουλος, ζητά από τον κ. Μπερσίμη το σχέδιο αυτό να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να υπογραφούν συμβάσεις των παρόχων με τον Οργανισμό και η αποπληρωμή των οφειλών να γίνεται σε σύντομα και σε τακτικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.