Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Καναδάς: Βιοηθικιστές απαιτούν τη δωρεά οργάνου μετά την ευθανασία

Η ευθανασία γίνεται νόμιμη στον Καναδά τον Ιούνιο και από τον Δεκέμβρη, Βιοηθικιστές από το Quebec είχαν ήδη δημοσιεύσει ένα άρθρο στο περιοδικό Journal of Medicine Ethics, απαιτώντας να γίνεται δωρεά οργάνων μετά την ευθανασία. Στην πραγματικότητα, φανέρωναν τις θετικές γνώμες της κυβέρνησης του Quebec και
του οργανισμού Transplant Quebec.

Οι συγγραφείς, Julie Allard και Marie-Chantal Fortin, Βιοηθικιστές από το Πανεπιστήμιο του Montreal, υποστηρίζουν ότι «η ιατρική βοήθεια στο θάνατο (MAID) έχει την δυνατότητα να παρέχει πρόσθετα όργανα διαθέσιμα για μεταμοσχεύσεις. Αποδεχόμενοι να προμηθευτούμε την δωρεά οργάνων μετά την MAID, είναι ένας τρόπος σεβασμού της αυτονομίας των ασθενών, από τους οποίους η κίνηση αυτή αποτελεί μια σημαντική αξία. Η δωρεά οργάνων μετά την MAID, θα μπορούσε να είναι ηθικά αποδεχτή αν ο ασθενής ο οποίος προσφέρεται να προχωρήσει σε δωρεά, συμφωνεί ο ίδιος και όχι κάτω από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση να διαλέξει ανάμεσα στην MAID ή στη δωρεά οργάνων»Όμως, επιμένουν ότι η απόφαση να κάνει κάποιος δωρεά, θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από την απόφαση να ζητήσει να κάνει ευθανασία. Επισημαίνουν ότι μια τέτοια τακτική, θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο σε ότι αφορά το ποσοστό του κοινού για δωρεά οργάνων, έτσι παροτρύνουν να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο ζήτημα αυτό.
Πριν την δημοσίευση του άρθρου στο JME, οι Transplant Quebec και η Επιτροπή Ηθικής του Quebec δήλωσαν: Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι δικαίωμα να αιτείται κάποιος να πεθάνει με ιατρική βοήθεια, η δωρεά οργάνων είναι κοινωνικά αποδεχτή και είναι άμεσο αίτημα του ασθενούς. Η Επιτροπή προτείνει όλα τα ινστιτούτα να θέτουν υπεύθυνα τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνουν συμβατές αυτές οι δυο ανάγκες. Οι Allard και Fortin ισχυρίζονται ότι η δωρεά οργάνων αφού έχει προηγηθεί ευθανασία, θα είναι πάντα μια σπάνια επιλογή διότι οι περισσότεροι ασθενείς που ζητούν ευθανασία, πεθαίνουν από καρκίνο, το οποίο φυσιολογικά τους κάνει ακατάλληλους για δωρητές. Σαν πολιτική, παρουσιάζεται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Μεταξύ του 2005 και του 2015, 21 Βέλγοι και 15 Ολλανδοί έκαναν δωρεά οργάνων αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί ευθανασία.
Ποιος είναι ο ηθικός λόγος πίσω από αυτή την διαδικασία; Βασίζεται στον σεβασμό για την αυτονομία του ασθενούς. Πολλές χώρες όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πιστεύουν ότι ένα άτομο που είναι ικανό να δώσει αυτή τη συγκατάθεση, δικαιούται να αποφασίσει τι θα συμβεί στο σώμα του.
Οι Allard και Fortin παραδέχονται ότι ίσως να υπάρχουν ηθικές επιπλοκές. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι είναι βάρος και νιώθουν χρήσιμοι, μόνο αν δωρίσουν τα όργανά τους. Αν και αυτό θα συνιστούσε μια ήπια μορφή εξαναγκασμού, θεωρούν ότι το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί.
Πηγή: BioEdge
Μαρία-Ελένη Σπέη – Stagiaire ΕΒΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.