Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΠΛΥΣΗ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Ορισμός
Έκπλυση της ουροδόχου κύστης για την θεραπεία φλεγμονής ή λοίμωξης ή για την διατήρηση της βατότητας ενός καθετήρα. Η πλύση μπορεί να είναι διαλείπουσα ή συνεχής. Συνήθως χρησιμοποιείται φυσιολογικός ορός.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ:
Συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αποστειρωμένος εξοπλισμός και το κατάλληλο διάλυμα πλύσης. Εξηγείται η διαδικασία και η αναμενόμενη αίσθηση και παρέχεται συναισθηματική και φυσική ασφάλεια σκεπάζοντας τον ασθενή για την εξασφάλιση της απομόνωσης. Εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη σύμφωνα με το πρωτόκολλο και η τοποθέτησή του καθορίζεται από την έναρξη της ροής των ούρων. Ενσταλλάσεται ο προκαθορισμένος όγκος διαλύματος με μία σύριγγα. 
Ο καθετήρας πιάνεται με μία λαβίδα απολίνωσης για να επιτραπεί στο διάλυμα να παραμείνει στην κύστη για τον καθορισμένο χρόνο. Στην συνέχεια ο καθετήρας απελευθερώνεται για να επιστρέψει προς τα πίσω το διάλυμα μέσω της βαρύτητας μέσα σε ένα δοχείο συλλογής. Η πλύση επαναλαμβάνεται όσες φορές έχει καθοριστεί και σημειώνεται ο χαρακτήρας του διαλύματος που επιστρέφει από την κύστη για την παρουσία βλέννης, αίματος, ή άλλης ουσίας ορατής στην παροχέτευση. 
Στην συνέχεια αφαιρείται ο καθετήρας. Καταγράφεται ο χρόνος της διαδικασίας, ο τύπος και όγκος του υγρού έκπλυσης, ο τύπος και ο όγκος της επιστροφής και η αντίδραση του ασθενούς στην διαδικασία. Αν απαιτείται διαλείπουσα ή συνεχής έκπλυση, η νοσηλεύτρια τοποθετεί έναν καθετήρα τριών αυλών, στον οποίο ο πρώτος αυλός οδηγεί στο μπαλόνι διάτασης, ο δεύτερος είναι για την ενστάλλαξη του υγρού έκπλυσης και ο τρίτος αποτελεί μία δίοδο σε ένα κλειστό κύκλωμα παροχέτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.