Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Χρόνιοι ασθενείς: Κινδυνεύει η ζωή μας από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία

Της Νικολέττας Μπούκα nikolettabouka@yahoo.gr
Τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας. Θαλασσαιμικοί κάνουν μεταγγίσεις χωρίς την παρουσία γιατρού, νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση υπό την παρουσία… καρδιολόγου αντί νεφρολόγου, καρκινοπαθείς αναγκάζονται να λαμβάνουν τη μισή δόση της θεραπείας τους και έπειτα από δεκαπέντε ημέρες την άλλη μισή και
διαβητικοί ψάχνουν εναγωνίως να βρουν φάρμακα και αναλώσιμα.
Τις παραπάνω καταγγελίες έκαναν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των συλλόγων χρονίως πασχόντων της Θεσσαλονίκης. Περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την καθημερινότητα που βιώνουν, εκφράζοντας την απόγνωση και την αγωνία τους για τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι από τη νέα χρονιά θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να “ξυπνήσουν τους αρμόδιους της υγείας”.
“Ζούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Κινδυνεύουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλειος Δήμος, εξηγώντας ότι στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οι μεταγγίσεις των περίπου 20-25 ασθενών που προσέρχονται καθημερινά γίνονται με… μισό γιατρό.
“Κι αυτό διότι υπάρχει μόνον μία αιματολόγος, η οποία βλέπει και νοσηλευόμενους ασθενείς στη Β’ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου και είναι και πανεπιστημιακός και έχει και διδακτικό έργο. Συνεπώς δεν προλαβαίνει να βρίσκεται συνεχώς και στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, οπότε οι μεταγγίσεις γίνονται παρουσία των νοσηλευτριών”, εξήγησε ο κ. Δήμος και πρόσθεσε ότι “στην αντίστοιχη μονάδα των ανηλίκων, όπου μεταγγίζονται 30 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών οι μεταγγίσεις γίνονται μόνον τα πρωινά της Τρίτης και της Πέμπτης. Θα θέλαμε έναν γιατρό, για να μπορούν να μεταγγίζονται τα παιδιά και απόγευμα, ώστε να μη χάνουν το μάθημα”.
Σύμφωνα με τον κ. Δήμο η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον “Άγιο Παύλο”, όπου μία γιατρός εξυπηρετεί τα δύο εξωτερικά ιατρεία διαβήτη και το εξωτερικό ιατρείο υπέρτασης, καθώς και τις εφημερίες. Έτσι τα πέντε-έξι άτομα μεταγγίζονται χωρίς γιατρό. Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει να πάει γιατρός για τους μεταγγιζόμενους από το καλοκαίρι του 2014, ενώ στην Κοζάνη υπάρχει μία μικρή μονάδα, όπου μεταγγίζονται οκτώ παιδιά χωρίς γιατρό, καθώς ο τελευταίος συνταξιοδοτήθηκε.

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Για τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης. Όπως είπε, αντιστοιχούν δεκατέσσερις νοσηλευτές σε 65 νεφροπαθείς, ενώ στις εφημερίες, όπου οι νεφροπαθείς που προσέρχονται φτάνουν τους 100, η αναλογία μπορεί να είναι ένας νοσηλευτής για επτά ή οκτώ ασθενείς. Στην Έδεσσα οι 75 νεφροπαθείς εξυπηρετούνται από μόλις δεκατρείς νοσηλευτές, στους οποίους το νοσοκομείο χρωστά 500 ρεπό.
Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου η μοναδική νεφρολόγος λείπει με άδεια ασθενείας, με αποτέλεσμα οι 70 νεφροπαθείς να εξυπηρετούνται από καρδιολόγο.
Επίσης στο Νοσοκομείο Φλώρινας υπάρχει μόνον μία νεφρολόγος για 45 ασθενείς, ενώ στο Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν υπάρχει μόνιμος νεφρολόγος αλλά μόνον μία επικουρική γιατρός.
“Τα προβλήματα είναι πολλά και σε όλους τους τομείς. Στο ‘ΑΧΕΠΑ’ δεν υπάρχουν χρήματα για φάρμακα και στο ‘Ιπποκράτειο’ δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για βασικές εξετάσεις. Ειδικότερα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του ‘Ιπποκρατείου’ εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών γίνονται μόνον οι μεταμοσχεύσεις από δωρητές οργάνων και όχι από ζώντα δότη. Επίσης συγγενείς και αποκλειστικοί νοσοκόμοι εκτελούν χρέη νοσηλευτών στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση”, είπε ο κ. Καραγκιόζης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα νοσοκομεία “Παπαγεωργίου” και “Θεαγένειο”, που απέκτησαν πρόσφατα το μηχάνημα PEΤ/CT, το οποίο όμως δεν λειτουργεί. Στο “Παπαγεωργίου” η άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας δόθηκε μόλις προχθές, έπειτα από πιέσεις ενός μήνα. Ωστόσο το φάρμακο που χρειάζεται, για να λειτουργήσει, κοστίζει 800 ευρώ ανά άτομο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να το προμηθευτεί εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Στο “Θεαγένειο” το PEΤ/CT δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
ΜΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Για ελλείψεις αναλώσιμων και φαρμάκων στα νοσοκομεία που διαθέτουν ογκολογικά τμήματα έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα. Μάλιστα τόνισε ότι και στο “Θεαγένειο” οι ασθενείς αναγκάζονται να παίρνουν τη μισή δόση θεραπείας και την άλλη μισή ύστερα από δεκαπέντε ημέρες. Επίσης ανέφερε ότι στο ίδιο νοσοκομείο τον περασμένο Οκτώβριο υπήρχε έλλειψη 22 φαρμάκων, ενώ μίλησε και για άδειους θαλάμους, διότι δεν μπορεί να συντηρήσει τους ασθενείς.
Η κ. Μήττα επισήμανε ότι οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πληρώνουν μερική συμμετοχή ή εξ ολοκλήρου το ποσό για τα αντικαρκινικά φάρμακα. Γολγοθά αποτελεί και το κλείσιμο ραντεβού, καθώς η αναμονή είναι μεγάλη. Για παράδειγμα ανέφερε ότι τα ραντεβού για τις εξετάσεις γίνονται με πέντε μήνες καθυστέρηση, ενώ η καθυστέρηση για τις ακτινοθεραπείες φτάνει τους έναν-δύο μήνες και για τα χειρουργεία τους τρεις-πέντε μήνες.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συλλόγου Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος” Αναστασία Δαραμήλα επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό απευθύνονται στο άτυπο κοινωνικό φαρμακείο του Συλλόγου διαβητικοί ασθενείς που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους ή τα αναλώσιμα. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν με ακρωτηριασμούς και τύφλωση. “Μέχρι το 1921, οπότε δεν είχε ανακαλυφθεί η ινσουλίνη, οι διαβητικοί πέθαιναν. Το 2015 οι διαβητικοί θα πεθαίνουν, επειδή τα νοσοκομεία δεν καλύπτουν τις επιπλοκές τους και επειδή είναι ανασφάλιστοι”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Δαραμήλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.