Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αρνητικά τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ελλάδα

Αρνητικά τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ελλάδα
Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα συζητήθηκε εκτενώς σε ανοικτή για το κοινό συζήτηση, κατά την τρίτη ημέρα του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας, που έγινε από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2014, στη Λάρισα. Πάνω από 1000 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σήμερα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ κάτω από 50 ήταν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού που έγιναν μέσα στο 2014.
Έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις  ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και πρόβλημα υποδομών και
σωστής οργάνωσης του συστήματος που διέπει τις
μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ήταν τα κύρια προβλήματα που αναδείχτηκαν από όσα ανέφεραν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι τμημάτων μεταμοσχεύσεων από όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής - Μεταμοσχεύσεων κος Μ. Μήτσης παρουσίασε τα χαμηλά ποσοστά μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες (εγκεφαλικά νεκρούς) δότες, τα οποία  κάνουν για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ουραγό στο θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη. Παρουσιάζοντας στοιχεία από το Ευροβαρόμετρο φαίνεται ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή η ελλιπής ενημέρωση των Ελλήνων αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές του παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και το προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση.
Ο κος Γ. Ζαβός, Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών επικεντρώθηκε στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του από την έλλειψη χρηματοδότησης για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να ευρίσκεται σε ετοιμότητα καθημερινά και να σπεύδει για λήψη οργάνων σε όλη την νότια Ελλάδα και τα νησιά. Ακόμη τόνισε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί στο άμεσο μέλλον λόγω της συνταξιοδότησης πολλών έμπειρων χειρουργών και την απαγόρευση διορισμού νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
Ο κος Γ. Μυσερλής, Διευθυντής Νεφρολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης παρουσίασε παρόμοια εικόνα για το δικό του νοσοκομείο και ανέδειξε τις ελλείψεις τόσο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές, αφού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργεί ταυτόχρονα και το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη χώρα μας.
Ο Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Ι. Στεφανίδης, ανέδειξε το μείζον πρόβλημα των υποδομών και της σωστής οργάνωσης του συστήματος που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και υποστήριξε ότι ο Έλληνας δεν έχει απωλέσει τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που διέπουν τη δωρεά οργάνων και είναι έτοιμος να προσφέρει ανιδιοτελώς όταν του ζητηθεί. Κάλεσε τους Συλλόγους των Νεφροπαθών να πάρουν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα αυτά και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα και στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία. Ακόμη πρότεινε τη θέσπιση μαθήματος σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές ώστε οι νέοι ιατροί να είναι στο μέλλον πιο εξοικειωμένοι με τα θέματα αυτά καθώς και την ίδρυση μεταμοσχευτικών κέντρων σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.
Ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Κ. Φουρτούνας,περιέγραψε την προηγούμενη εμπειρία του από το μεταμοσχευτικό Κέντρο του Π.Γ.Ν Πατρών και την ανιδιοτέλεια με την οποία πρόσφεραν και προσφέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την επικράτεια αψηφώντας τη σωματική εξουθένωση ή κάθε οικονομικό όφελος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα το πρόβλημα θα αμβλυνθεί εάν όλοι κατανοήσουν το μέγεθος και τη σημασία του και δουλέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.