Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Α. Ξανθός: Το σύστημα υγείας είναι σε μια φάση σταθεροποιημένης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης λειτουργίας


Α. Ξανθός: Το σύστημα υγείας είναι σε μια φάση σταθεροποιημένης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης λειτουργίας


«Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται απλώς σε στάδιο επούλωσης πληγών, αλλά σε μια φάση σταθεροποιημένης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης λειτουργίας» εκτίμησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το Ρέθυμνο, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας με στόχο την ενίσχυση της λειτουργίας και την
αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που αποτελεί το επόμενο «στοίχημα».
Ο Υπουργός Υγείας στο περιθώριο της συνάντησης που είχε το Σάββατο, παρουσία και της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένης Μαυρομμάτη, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και εκπροσώπους εργαζομένων και ιατρών παραδέχτηκε πως θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές του συστήματος υγείας, ωστόσο τόνισε πως οι ενέργειες μέχρι σήμερα έχουν σταθεροποιήσει τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό, όπως ανέφερε, αποτυπώνεται στους απολογισμούς πεπραγμένων των Νοσοκομείων της χώρας και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τον οποίο παρουσίασε αναλυτικά στη συνάντηση ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Φραγκιαδάκης. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως στόχος είναι τα Νοσοκομεία της χώρας να προχωρούν κάθε έτος σε δημόσιους απολογισμούς κάτι που αποτελεί όπως υπογράμμισε: «Κίνηση διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας από πλευράς των διοικήσεων».
Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Υγείας και με τους εκπροσώπους επικουρικού προσωπικού και εργαζομένων μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ συζητήθηκαν οι εξελίξεις αλλά και οι προοπτικές σχετικά με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων αλλά και τις δυνατότητες παράτασης της θητείας τους. Αναλυτικά, ο κος Ξανθός τόνισε πως για τα 21 άτομα επικουρικό προσωπικό που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, υπήρξε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα να προκηρυχθούν ισόποσες μόνιμες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε εξάμηνη παράταση στη θητεία τους έως τον Μάιο του 2019.
Σε ό,τι αφορά τους 27 συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί για ένα χρόνο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ δόθηκε παράταση στη θητεία τους 24 μηνών, ενώ αναμένεται να διερευνηθούν, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, οι δυνατότητες ανανέωσης του προγράμματος.
ΑΝΟΔΙΚΟΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα, η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό υπερβαίνει το 90%, σε νοσηλευτικό προσωπικό προσεγγίζει το 85%, σε λοιπό και διοικητικό προσωπικό φτάνει το 70%, ενώ χαμηλά παραμένει το ποσοστό για τους ειδικευόμενους, μόλις στο 50%. «Έχουμε ένα αξιόπιστο νοσοκομείο, αποδοτική λειτουργία, σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση» επεσήμανε ο κος Ξανθός τονίζοντας πως σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ιδιαίτερο βάρος δίνει πλέον το Υπουργείο Υγείας στην αναβάθμιση του επιπέδου της ιατρικής εκπαίδευσης με στόχο να αναστραφεί η διαρροή ειδικευόμενων ιατρών στο εξωτερικό.
Ο Υπουργός Υγείας, ενημερώθηκε στο πλαίσιο του απολογισμού και για τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου για την περίοδο 2016-2017 και ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία στο διάστημα αυτό, παρατηρείται 10% αύξηση των νοσηλευθέντων, 16% αύξηση των χειρουργείων και 8% των επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα ΤΕΠ. «Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη και αυξημένη ανταπόκριση του συστήματος σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών» τόνισε ο κος Ξανθός.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
Ειδικότερα, ο κος Ξανθός στάθηκε και στην κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών από το δημόσιο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου το 2016, νοσηλεύτηκαν 716 ανασφάλιστοι, το 2017 ανήλθαν σε 933 και το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι συνολικά 631. Ο κος Ξανθός επεσήμανε: «έχουμε μια διαρκώς αυξητική τάση νοσηλειών και αντιμετώπισης περιστατικών των ανασφάλιστων και αύξηση του αντίστοιχου ποσού που δαπανάται γι’ αυτήν την ανάγκη. Αντιμετωπίστηκε ένα μεγάλο πρόβλημα αποκλεισμού των ανθρώπων αυτών από το δημόσιο σύστημα υγείας».
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 

Όπως επεσήμανε ο κος Ξανθός, η σταθεροποίηση του συστήματος υγείας και οι ανοδικοί δείκτες καθιστούν δυνατό το επόμενο διάστημα τον προγραμματισμό με έμφαση, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Προτεραιότητα είναι, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, η καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό σε νευραλγικά τμήματα, όπως τα ΤΕΠ.
Αναλυτικά, όπως εξήγησε ο κος Ξανθός: «Τώρα προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας. Αυτό σημαίνει καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Έχουμε 95 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε λειτουργία σε όλη τη χώρα, έχουμε μια νέα προκήρυξη που λήγει αυτές τις ημέρες η προθεσμία, όπου έχουμε ενδείξεις αυξανόμενης προσέλευσης από οικογενειακούς ιατρούς και αυξημένων αιτήσεων και αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε το επόμενο εξάμηνο του 2018 να αναπτύξουμε πολύ περισσότερες δομές σε λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζω και στο Ρέθυμνο να καλύψουμε τον στόχο των τριών ΤΟΜΥ το αμέσως επόμενο διάστημα» επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.
Ο κος Ξανθός πρόσθεσε πως έχουν προκηρυχθεί 520 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία της χώρας. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο εκκρεμούν οι κρίσεις πέντε ειδικευμένων ιατρών που θα προστεθούν στους δύο που ήδη υπηρετούν στα ΤΕΠ. Όπως επεσήμανε ο κος Ξανθός, η ενίσχυση του τμήματος με ειδικευμένο προσωπικό θα οδηγήσει στη μείωση της αναμονής, τη βελτίωση της διαλογής των περιστατικών αλλά και μια πιο αξιόπιστη φροντίδα. 
Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως την τελευταία διετία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουν προστεθεί 15 μόνιμοι γιατροί, 12 επικουρικοί και εκκρεμούν οι κρίσεις για την πρόσληψη ακόμη 9 στις ειδικότητες της Μαιευτικής, της Αναισθησιολογίας, της Ουρολογίας καθώς και της Βιοπαθολογίας. Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα επαναλειτούργησε η Ουρολογική κλινική, όπου έχουν τοποθετηθεί δύο ιατροί και αναμένεται ένας ακόμη, ενώ ταυτόχρονα ένας Ογκολόγος έχει αναλάβει τα καθήκοντά του στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Στο πλαίσιο του απολογισμού, αναφορά έγινε και στη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ με μόνιμο προσωπικό, δύο φυσικοθεραπευτές, έναν λογοθεραπευτή, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν εργοθεραπευτή.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΤΝ
Στον προγραμματισμό, για το επόμενο διάστημα, βρίσκεται, όπως συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης, η προοπτική εγκατάστασης μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προϋπολογισμό περίπου 700.000 ευρώ.
Όπως τόνισε ο κος Ξανθός, είναι αναγκαίο να προηγηθεί μελέτη που θα υποδείξει τον κατάλληλο χώρο αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις. «Θα είναι μια σημαντική αναβάθμιση του Νοσοκομείου με παράλληλη μέριμνα να προκηρύξουμε και μια θέση ακτινολόγου ο οποίος θα έχει αποδεδειγμένη εμπειρία».
Σε επίπεδο εξοπλισμού πάντως, όπως επισημάνθηκε, η δωρεά της Εθνικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα να προστεθεί ένα μηχάνημα μέτρησης Οστικής πυκνότητας που αναμένεται να τοποθετηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εντός των επόμενων δύο μηνών.
Τέλος, έχει δρομολογηθεί η πλήρης αντικατάστασης μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που χρηματοδοτείται από το αποθεματικό του Υπουργείου. Πρόκειται για σύγχρονα μηχανήματα εκ των οποίων ήδη πέντε από τα 13 που βρίσκονται στη Μονάδα έχουν αντικατασταθεί.
ΣΕ «ΤΡΟΧΙΑ» Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων σωληνώσεων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και πλέον αναμένεται η πίστωση του κονδυλίου προκειμένου να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 167.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας.
Ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκαν οι τροποποιήσεις στην μελέτη για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με προϋπολογισμό 488.000 ευρώ που θα εξασφαλιστούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας. Η οριστική μελέτη έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και αναμένεται το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Όπως επεσήμανε ο κος Ξανθός, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου εξαντλεί σταδιακά την επάρκεια των χώρων του, με αποτέλεσμα να εξετάζεται πλέον το περιθώριο εξοικονόμησης μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Όπως αναφέρθηκε, στη διάρκεια της συνάντησης, μια επιλογή που εξετάζεται είναι η δημιουργία κοιτώνων για το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να αποδεσμευτούν χώροι εντός του βασικού κτηρίου για την ανάπτυξη κλινικών και θαλάμων.
Μείωση στις καισαρικές στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου
Στους δείκτες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, αλλά και τον απολογισμό πεπραγμένων ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι πως η αναλογία μεταξύ των φυσιολογικών τοκετών και καισαρικών στη Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει αντιστραφεί υπέρ των φυσιολογικών τοκετών.
Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο θετικό στοιχείο, όπως τόνισε ο κος Ξανθός, δεδομένου του ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλά στις καισαρικές τομές, αφού το 60% των τοκετών είναι με καισαρική την ίδια ώρα που μόλις το 40% είναι το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών. «Ο αποδεκτός μέσος όρος πρέπει να είναι 15% έως 20% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» επεσήμανε ο κος Ξανθός.
Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου το 2016 το 44% ήταν φυσιολογικοί τοκετοί και το 56% καισαρικές τομές, ενώ το 2017 οι δείκτες δείχνουν ποσοστό 54% σε φυσιολογικούς τοκετούς και 46% στις καισαρικές τομές. «Το 2016 υπερτερούσαν οι καισαρικές και το 2017 οι φυσιολογικοί τοκετοί. Αυτό οφείλεται σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη μαιευτική κλινική αλλά και τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού» ανέφερε ο κος Ξανθός. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού γίνονται εθελοντικά από τις μαίες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από τον Μάιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.