Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Τέλος στην αιμοκάθαρση!

Ενα εμφύτευμα με μέγεθος όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ, που θα κάνει τη δουλειά των νεφρών, δίνει σε Αμερικανούς επιστήμονες την ελπίδα ότι σύντομα θα πετύχουν την οριστική απαλλαγή των νεφροπαθών από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης ή την ανάγκη της μεταμόσχευσης. 
Οι νεφροί απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα, ελέγχουν την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και «φτιάχνουν» τις ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και την
παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ διατηρούν την υγεία των οστών μας.

Οταν όμως δεν λειτουργούν, η αιμοκάθαρση έρχεται να υποκαταστήσει τη νεφρική λειτουργία. Στην αιμοκάθαρση χρησιμοποιούνται το αίμα του ασθενούς, ένα φίλτρο και ένα ειδικό διάλυμα υγρών, μέσω του οποίου αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας των νεφρών, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνονται χρήσιμα συστατικά. Ενας νεφροπαθής χρειάζεται αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, που διαρκεί τρεις τέσσερις ώρες κάθε φορά.

Με στόχο να ξεπεραστεί αυτή η ταλαιπωρία, εντός των προσεχών μηνών θα αρχίσουν σε ανθρώπους οι δοκιμές του νέου εμφυτεύματος, που μιμείται τις λειτουργίες του ανθρώπινου νεφρού! Αν στεφθούν με επιτυχία, το πρωτοποριακό «τεχνητό όργανο» θα αποτελεί πραγματικότητα σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Κύτταρα
Το εμφύτευμα αποτελείται από δύο μέρη: φίλτρα τα οποία απομονώνουν τις επιβλαβείς, άχρηστες ουσίες από το αίμα και έναν «βιοαντιδραστήρα», αποτελούμενο από νεφρικά κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Ο βιοαντιδραστήρας μεταφέρει τις ουσίες είτε στο αίμα είτε στην κύστη, ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό. Το φιλτραρισμένο αίμα επιστρέφει στην κυκλοφορία μέσω της φλέβας στην οποία συνδέεται η συσκευή.

Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα επιβεβαιώσουν αν η συσκευή και τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένη είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, αλλά και αν τα επιμέρους στοιχεία της εκτελούν σωστά την αποστολή τους, που είναι το φιλτράρισμα του αίματος.
Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, που έκαναν λόγο για «μια μεγάλη αλλαγή, με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.