Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Μπορείς να σώσεις κι εσύ ένα άνθρωπο. Εκδήλωση στη Σητεία για Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών


 

Μία πραγματικά άξια αναφοράς και σεβασμού προσπάθεια γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Σητεία. Ξεκίνησε από λίγους ανθρώπους, από μητέρες με περίσσια δύναμη ψυχής, και ολοένα η προσπάθεια αυτή αγκαλιάζεται από πιο πολλούς ανθρώπους.
Ο λόγος για την προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και
ενεργοποίησης του κόσμου και τελικά αύξησης των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Δυστυχώς όπως αναφέρουν οι Εθελόντριες Δράσης του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Κατερίνα Σταματελάτου και Νάντια Πλωμαρίτη, η Σητεία – αλλά και η περιοχή της Ιεράπετρας – βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε εθνικό επίπεδο σε ότι αφορά τους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.
Γενικότερα βέβαια, ο αριθμός Εθελοντών στην Ελλάδα είναι μικρός. Ζητούμενο λοιπόν είναι η αλλαγή των δεδομένων όχι για την κατάκτηση κάποιας «πρωτιάς» προφανώς, αλλά για να αυξηθούν οι Εθελοντές και κατ’ επέκταση οι πιθανότητες να σωθεί ένα παιδί, ένας άνθρωπος.

Δράση στις 17 Ιουνίου
Στην κατεύθυνση αυτή, σε ότι αφορά την περιοχή της Σητείας,  προγραμματίζεται στις 17 Ιουνίου ίσως μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Καλοκαιριού. Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε και εσύ πηγή Ζωής! Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών» και με την υποσημείωση «Να θυμηθώ να γίνω Ήρωας» θα λάβει χώρα ενημερωτική εκδήλωση στο Πολύκεντρο Σητείας. Παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα όσοι επιθυμούν να  εγγραφούν ως Εθελοντές Δότες.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο, τον ΔΟΚΑΣ, το ΤΕΙ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας και τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ιατροί, μητέρες, αλλά και συμβατοί δότες θα μιλήσουν για το θέμα αλλά και για τις δικές τους εμπειρίες.
Η κ. Σταματελάτου, μητέρα ενός μωρού που γεννήθηκε και έφυγε κάποιους μήνες μετά από καρκίνο πριν από έναν χρόνο και η κ.  Πλωμαρίτη μητέρα παιδιού που έχει νοσήσει από λευχαιμία και έχει περάσει την διαδικασία χημειοθεραπειών και βρίσκεται στην φάση συντήρησης-  διατήρησης ύφεσης της νόσου, αναφέρθηκαν στο θέμα και μίλησαν στα τοπικά ΜΜΕ.
«Είμαστε εδώ γιατί οργανώνουμε μία ομιλία στις 17 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή στις 20.30 στο Πολύκεντρο με σκοπό την σωστή ενημέρωση για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών. Η Σητεία, η Ιεράπετρα, ο Νομός Λασιθίου έχουν ίσως το χαμηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για ένα παιδί, για έναν άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του», τόνισε η κ. Σταματελάτου.
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών είναι πολύ απλή. «Δίνοντας λίγο σάλιο, λίγο από τον χρόνο του, εγγράφεται σε μία παγκόσμια δεξαμενή και όταν βρεθεί κάποια στιγμή συμβατός δότης με έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία ενημερώνεται από ιατρό για τα επόμενα βήματα. Είναι μία ανώδυνη, ακίνδυνη διαδικασία, πλέον 80% γίνεται περιφερικά μέσω αίματος. Είναι ένας παρόμοιος τρόπος όπως η αιμοδοσία, τα ιατρικά κριτήρια όμως διαφέρουν από αυτά της αιμοδοσίας», τόνισαν.
Τόσο η κ. Σταματελάτου όσο και η κ. Πλωμαρίτου προέτρεψαν τον κόσμο να μην διστάσει να γίνει Εθελοντής Δότης γιατί «έτσι μπορούμε να δώσουμε ελπίδα, ίσως τη μοναδική σε έναν άνθρωπο».
Οι δύο Εθελόντριες και Μητέρες μιλώντας από καρδιάς τόνισαν τέλος: «Νιώθουμε ότι είμαστε μαμάδες όλων των παιδιών, όχι μόνο των δικών μας. Όλων των παιδιών που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Πρέπει να τα βοηθήσουμε. Θέλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Να αυξηθούν οι Εθελοντές όσο γίνεται περισσότερο και αν είναι δυνατόν να μην χαθεί ξανά κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνδρομή όλων, όλοι μαζί μπορούμε».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.