Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας: Λέμε ναι στη δωρεά οργάνων, ναι στη ζωή

 
Λέμε ναι στη δωρεά οργάνων, ναι στη ζωή είναι το μύνημα που στέλνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Άγιοι Ανάργυροι» και αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Βασίλης Γιαννάκος, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η φετινή παγκόσμια ημέρα νεφρού είναι αφιερωμένη στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια των
γυναικών η οποία φέτος συμπίπτει με τη γιορτή της γυναίκας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Νεφροπαθών, στο Ν. Μαγνησίας, περίπου 260 νεφροπαθείς είναι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, από τους οποίους 60-65 είναι νέοι άνθρωποι. Επιπλέον, 105 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, 85 σε ιδιωτική κλινική, 25 ασθενείς κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι.
Φέτος, μέχρι στιγμής, στο Ν. Μαγνησίας δεν έχει γίνει δωρεά οργάνων, ούτε και μεταμόσχευση. 
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί µια κατάσταση κατά την οποία συµβαίνει βαθµιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Οι νεφροί επιτελούν πολλές και σηµαντικές λειτουργίες του οργανισµού µας. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του µεταβολισµού και την περίσσεια νερού, ρυθµίζουν την ισορροπία των χηµικών στοιχείων του σώµατος, συµµετέχουν στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίµατος (ερυθρών αιµοσφαιρίων). Όταν η νεφρική λειτουργία µειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εµφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγµα που έχει ως συνέπεια την εµφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήµατα του οργανισµού.Η μεταμόσχευση νεφρού καθιστά την αιμοκάθαρση αχρείαστη και ο υγιής νεφρός του δότη αναλαμβάνει τη λειτουργία κάθαρσης του αίματος. Η μεταμόσχευση είναι η προτιμώμενη θεραπεία για ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, καθώς συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα ζωής, διπλασιασμό της επιβίωσης των ασθενών, αλλά και με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη για την υγείαΠάνω από 68.000 άνθρωποι περιμένουν ένα μόσχευμα ανά τον κόσμο και πάνω από 2.000 προστίθενται στις λίστες αναμονής κάθε μήνα. Κάθε μέρα 13-14 άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας ένα μόσχευμα και μόλις το ένα τρίτο των ανθρώπων που περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού, θα λάβουν ένα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 1250 περίπου άτομα περιμένουν ένα νεφρικό μόσχευμα για να μπορέσουν πλέον υγιείς και αισιόδοξοι να συνεχίσουν την ζωή τους. Αριθμός τεράστιος αν αναλογιστεί κανένας ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 120 μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.