Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πρωτοποριακή θεραπεία για τον Κυτταρομεγαλοϊό

Ένα πειραματικό φάρμακο, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Shire για να καταπολεμήσει τον Κυτταρομεγαλοϊό (CMV), έλαβε ώθηση, καθώς χαρακτηρίστηκε ως
καινοτόμο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Σήμερα, υπάρχει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό, που αφορά κυρίως άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Ειδικότερα, το φάρμακο Maribavir έλαβε το χαρακτηρισμό “Breakthrough Therapy Designation”, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισής του. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον κυτταρομεγαλοϊό, αλλά η χρήση τους περιορίζεται σημαντικά από τις παρενέργειες και την ανάπτυξη αντοχής.
Το Maribavir δρα, αναστέλλοντας μία πρωτεΐνη CMV UL97, η οποία παίζει ρόλο στις διαδικασίες ανάπτυξης του ιού. Η εταιρεία Shire έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από μία μελέτη φάσης ΙΙ, στην οποία το 67% των ασθενών, που έλαβαν διάφορες δόσεις του φαρμάκου για διάστημα έως και 24 εβδομάδες, δεν είχαν τον ιό σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο πλάσμα αίματος.
Ο Κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας κοινός ιός που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών. Οι ιοί αυτοί έχουν το κοινό χαρακτηριστικό να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα του ανθρώπου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που έχει αναπτύξει αντισώματα για τη νόσο, υπολογίζεται στο 90%!
Ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή (φιλί, σεξουαλική επαφή), με μεταμόσχευση οργάνων από οροθετικό δότη, από τη μητέρα στο κύημα (είτε μέσω του πλακούντα (ενδομητρίως), είτε κατά τον τοκετό ή το θηλασμό και με σχετικά μικρή πιθανότητα), καθώς και με μετάγγιση μολυσμένου αίματος.
Στα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν εμφανίζεται συνήθως κανένα σύμπτωμα. Ύστερα από την αρχική λοίμωξη, ο ιός συνήθως παραμένει εφ’ όρου ζωής, αλλά δε δίνει περαιτέρω συμπτώματα. Τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανισθούν είναι χαμηλός πυρετός, και μπορεί να ακολουθήσει λεμφαδενίτιδα και σημεία ηπατίτιδας.
Στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα όμως, όπως άτομα, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ο ιός μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα και να εκδηλωθεί με λοιμώξεις, όπως πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να είναι και θανατηφόρες.
O CMV είναι μία σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί επιπλοκές στη μεταμόσχευση συμπαγούς μοσχεύματος και εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών μετά τη μεταμόσχευση. Ο κυτταρομεγαλοϊός παρατηρείται μέχρι και στο 75% όλων των ληπτών συμπαγούς μοσχεύματος και είναι μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών μετά τη μεταμόσχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.