Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η αόρατη ακτινοβολία και η ορατή καταστροφή

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΩΝ

ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ, ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ DNA ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Οι επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας (Wi-Fi, Bluetooth, 3G, 4G, 5G κ.λπ.) στην υγεία μας δεν είναι απλώς αρνητικές, αλλά καταστροφικές. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν γι' ακόμη μια φορά οι ειδικοί, θέλοντας να μας
κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα. Τη Διακήρυξη της Λευκωσίας για τα ηλεκτρονικά πεδία ραδιοκυμάτων υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Βιένης / Αυστρίας και η Εθνική Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού.
Με τη διακήρυξη αυτή τονίζεται η σημασία λήψης μέτρων, ώστε να διαφυλάσσεται η υγεία μας, αλλά και η υγεία των παιδιών μας. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού, δρ Στέλλα Καννά - Μιχαηλίδου, μίλησε στη «Σ» για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι εκτίθενται συνεχόμενα στα ηλεκτρονικά πεδία ραδιοκυμάτων και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε για να προστατευθούμε.
Οι πιθανές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοκυμάτων (ΕΜF/RF) στην περιοχή συχνοτήτων 30ΚΗz- 300GHz περιλαμβάνουν καρκινογένεση, νευροαναπτυξιακή τοξικότητα, επιδράσεις στο DNA, στη γονιμότητα, κ.ά. «Διεισδύει βαθιά μέσα στο σώμα και στον εγκέφαλο, και μπορεί να επηρεάσει την ηλεκτροφυσιολογία του σώματος.
Όσον αφορά τις επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα -και μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν στα παιδιά -, είναι οι διαταραχές του ύπνου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της μαθησιακής ικανότητας, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, πονοκέφαλοι, εκνευρισμός, βουητό στ' αφτιά κ.ά. Οι επιπτώσεις της μακρόχρονης έκθεσης αφορούν σε επιδράσεις στη γονιμότητα, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, διασύνδεση με νευρολογικές παθήσεις, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, αυτισμό, κ.λπ.».
Επιπρόσθετα, η δρ Μιχαηλίδου συμπλήρωσε ότι η αύξηση των στρεσογόνων ορμονών και των ελεύθερων ριζών και η καταστροφή του DNA οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στις ακτινοβολίες αυτές. Ακόμη η συνεχόμενη και καθημερινή έκθεση μπορεί να μειώσει την ικανότητα των αγγείων του εγκεφάλου να εμποδίσουν κάποιες τοξικές ουσίες να περνούν από το αίμα, στον εγκέφαλο, να μειώσει την παραγωγή της μελατονίνης και να καταστρέψει τη μυελίνη στα έμβρυα και τα παιδιά!

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η δρ Μιχαηλίδου τόνισε γι' ακόμη μια φορά ότι το έμβρυο και τα παιδιά έχουν ευάλωτα συστήματα ανάπτυξης, που θα καθορίσουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. «Η ανάπτυξη του εγκεφάλου αρχίζει τέσσερεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και περνά από διεργασίες προγραμματισμού και ανάπτυξης μέχρι την εφηβεία που είναι ευάλωτες.
Το αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και άλλα συστήματά τους, επίσης, βρίσκονται σε στάδιο προγραμματισμού και ανάπτυξης. Η απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον εγκέφαλο του παιδιού είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στους ενήλικες, γιατί ο εγκέφαλός του έχει μεγαλύτερη αναλογία υγρών και αγωγιμότητα, μικρότερο μέγεθος, λεπτότερα κρανιακά οστά.
Έτσι, οι ιστοί του εγκεφάλου ενός πεντάχρονου παιδιού απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία σε σχέση με του ενήλικα, ενώ ο μυελός των οστών απορροφά δεκαπλάσια. Επιπλέον τα κύτταρά τους πολλαπλασιάζονται ταχύτερα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα σε τυχόν γενετικές βλάβες. Η έκθεση αρχίζει όταν είναι έμβρυο και συνεχίζει για πολλά χρόνια, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μακρόχρονων ασθενειών όπως ο καρκίνος».

Κι όμως, θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς WiFi

Στη διακήρυξη που υπογράφηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας «Οι επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην Υγεία: Μύθος ή αναδυόμενη ιατρική πρόκληση;», περιλαμβάνονται κάποιες εισηγήσεις για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας στις συγκεκριμένες ακτινοβολίες. Στις εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αναθεώρηση των νομοθετικών οδηγιών και κανονισμών, ώστε να συμβαδίζουν με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, τις πραγματικότητες ευρείας χρήσης και έκθεσης, καθώς και την ευαισθησία των παιδιών.
Για την αξιολόγηση της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία από συσκευές και υποδομές θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διαθέσιμα βιολογικά κριτήρια ασφάλειας. Επίσης, αναφέρεται ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους και τις ασφαλείς εναλλακτικές επιλογές της Τεχνολογίας και να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία.
Η απαγόρευση χρήσης ασύρματων δικτύων σε σχολεία και ειδικά σε βρεφοκομικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της διακήρυξης.

Πρακτικοί κανόνες

1. Τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 16 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα μόνο σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης.

2. Ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι τα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς, φορητοί υπολογιστές δεν είναι μέσα ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά ως απλές συσκευές, π.χ. σε λειτουργία πτήσης, με απενεργοποιημένα τα Bluetooth, Wi-Fi, 3G, 4G.

3. Διατηρούμε μειωμένες τις κλήσεις του τηλεφώνου σε διάρκεια, αλλά και σε αριθμό.

4. Η απόσταση είναι ο σύμμαχός μας. Διατηρούμε το κινητό τηλέφωνο σε απόσταση από το σώμα και το κεφάλι μας και διατηρούμε την ελάχιστη απόσταση που συστήνει ο κατασκευαστής της συσκευής.

5. Ας μην πλησιάζουμε το κινητό τηλέφωνο στο σώμα μας όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά ή ανοικτή ακρόαση.

6. Ας μη χρησιμοποιούμε τις συσκευές σε οχήματα. Χωρίς την ύπαρξη εξωτερικής αντένας, η ακτινοβολία μέσα στον χώρο του οχήματος αυξάνεται.

7. Να μην έχουμε το κινητό στις τσέπες των ρούχων μας. Ειδικά στους άντρες, υπάρχει ο κίνδυνος επηρεασμού της γονιμότητας όταν το κινητό μεταφέρεται στις τσέπες των παντελονιών.

8. Να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν εκτός διαδικτύου ή /και με ενεργοποιημένη την επιλογή «λειτουργία σε πτήση».

9. Λιγότερες εφαρμογές ισοδυναμούν με λιγότερη ακτινοβολία.

10. Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού για κλήσεις σε περιοχές με χαμηλή λήψη σήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την ένταση της εκπομπής του.

11. Αγοράζουμε κινητά τηλέφωνα με χαμηλές τιμές SAR και εξωτερική αντένα, αν είναι εφικτό.

12. Η πρόσβασή μας στο διαδίκτυο να γίνεται μέσω ενσύρματων δικτύων, όπως το LAN.

13. Προστατεύουμε τις εγκύους από την παθητική έκθεση, κρατώντας απόσταση ενός μέτρου όταν κάνουμε χρήση του κινητού. Συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα,
φορητοί υπολογιστές και τάμπλετς θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από την κοιλιά της εγκύου ή από γυναίκες οι οποίες κρατούν τα παιδιά τους. Σε καμιά περίπτωση μια έγκυος γυναίκα ή παιδί δεν θα πρέπει να κάθεται δίπλα σε ρούτερ ή ανάμεσα σε ρούτερ και ηλεκτρονική συσκευή

14. Προσοχή στις ψηφιακές συσκευές παρακολούθησης των βρεφών, γιατί υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι μη αντιστρεπτών καταστροφών στον βρεφικό εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.