Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Άρση αδικίας σε βάρος των μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων

Την αυτονόητη εξομοίωσή τους με τους μεταμοσχευμένους νεφρών, ζητούν οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ).
Σε τροπολογία που Άρση Ανισότητας ΑΜΕΑ που καταθέτει στα κόμματα του Βουλής, ο σύλλογος Μεταμοσχευμένων με Καρδιά και Πνεύμονα «ΣΚΥΤΑΛΗ», τονίζεται, πως υπάρχει μεγάλη
ανισότητα σε ΑΜΕΑ, καθώς ενώ νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει απαλλαγές για όσους έκαναν μεταμόσχευση νεφρών, εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς και για όσους έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις «συμπαγών οργάνων» όπως Καρδιά, Πνεύμονες και Ήπαρ.
Όπως σημειώνεται στη σχετική τροπολογία, το κόστος ανά άτομο δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ, ή σε σύνολο το ποσό των 283.650 ευρώ ετησίως για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας του Συλλόγου «Σκυτάλη» είναι το ακόλουθο:
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ) είναι  άτομα με ιδιαίτερα βαριά αναπηρία, τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη ανοσοκαταστολή εφ’ όρου ζωής, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αναπτύσσουν πολλές δραστηριότητες, αλλά και δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις τους στην Επικράτεια για πρόσβαση σε νοσοκομεία, κλπ.
Ένα πάγιο αίτημα αυτής της μικρής κοινωνικής ομάδας είναι η εξομοίωσή τους με τους μεταμοσχευμένους νεφρών και η παροχή των ανάλογων διευκολύνσεων. Η Πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίζει ισότιμα αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας και να μην δημιουργεί μεταμοσχευμένους 2 ταχυτήτων (δηλ. μεταμοσχευμένους με νεφρό με διευκολύνσεις και μεταμοσχευμένους με καρδιά, πνεύμονα ή ήπαρ χωρίς διευκολύνσεις).
Οφέλη – Κόστος
Τα βασικά οφέλη που θα προέκυπταν από την εξομοίωση είναι η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και η παροχή κάρτας στάθμευσης με ελεύθερη διέλευση από διόδια, ζητήματα με ιδιαίτερη αξία για τους μεταμοσχευμένους δεδομένης της αδυναμίας τους να μετακινούνται με μέσα μαζικής συγκοινωνίας λόγω πιθανών λοιμώξεων, ιώσεων, κλπ και που θα οδηγούσαν στην απόρριψη του μοσχεύματος και στον θάνατο των μεταμοσχευμένων. 
Το κόστος θεραπείας και αποκατάστασης εκάστου ασθενούς σε κάθε περίπτωση απόρριψης ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση που είναι πολλαπλάσιο του οφέλους.
Παράλληλα ο αριθμός των μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε ελάχιστες εκατοντάδες, γεγονός που καθιστά μηδαμινή και αμελητέα την απώλεια για τα δημόσια έσοδα από τις σχετικές διευκολύνσεις.
Το βάρος που θα επιφέρει στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται κατωτέρω στην χειρότερη περίπτωση αφού του όφελος ανά μεταμοσχευμένο δεν θα υπερβαίνει τα 850 ευρώ ετησίως ανά ΑΜΕΑ ακόμη και στις ακραίες περιπτώσεις.
Εκτίμηση Ανάλυσης Ετήσιου Κόστους στον Κρατικό Προϋπολογισμό:


Κόστος
Καρδιά
Πνεύμονες
Ηπαρ
Σύνολο
Μεταμοσχευμένοι

90
8
250
348
Τέλη Κυκλοφορίας *
700
63.000
5.600
175.000
243.600
Διόδια
100
900
800
25.000
26.700
Κάρτα Στάθμευσης
50
450
400
12.500
13.350
Σύνολο
850
64.350
6.800
212.500
283.650
*Αφορά Αυτοκίνητα Μέχρι 2.500 κ.ε. που αποκτήθηκαν πριν την Αναπηρία και δεν είναι εύκολη η
  αντικατάσταση τους
ή Αγορά Καινούργιου Αυτοκινήτου μέχρι 1.650 κ.ε. (υφιστάμενο όριο για νεφρό)
Σημειωτέον ότι το μέγιστο κόστος στον Κρατικό Προϋπολογισμό δεν υπερβαίνει τις 290.000 ευρώ που θεωρείται αμελητέο για βοήθεια τέτοιας κοινωνικής ομάδας για την οποία έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια για τις μεταμοσχεύσεις και για την συντήρηση τους ενώ το κόστος θεραπείας σε περίπτωση απόρριψης ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ  
Εξομοιώνονται με άμεση ισχύ πλήρως οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων με τους μεταμοσχευμένους νεφρού σε όλες τις παροχές και ειδικά για απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κτηθέντα προ μεταμόσχευσης μέχρι 2.500 κ.ε.

http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.