Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Έλληνας δημιούργησε τεχνητούς χοληφόρους πόρους


Ο Φώτης Σαμπαζιώτης είναι ερευνητής Ηπατολογίας στο τμήμα Χειρουργικής Ηπατολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων Wellcome-MRC Cambridge. Ο Έλληνας ερευνητής ήταν επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τεχνητούς χοληφόρους πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να βοηθήσουν στη θεραπεία της ηπατικής νόσου στα παιδιά, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

“Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι δεν μπορούσαμε μέχρι τώρα να αναπτύξουμε κύτταρα χοληφόρων στο εργαστήριο. Με αυτή την επιτυχία, δημιουργήσαμε ένα εργαλείο το οποίο όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σύνδρομο Alagille αλλά μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες ασθένειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως πλατφόρμα για την ανίχνευση φαρμάκων και για την αναγνώριση ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να αποτρέψει την πρόοδο της νόσου. Ο κύριος στόχος μας είναι να δούμε πώς εξελίσσεται η ασθένεια, τι άλλο υπάρχει εκεί που μπορεί να προκαλέσει την πρόοδο της νόσου γιατί σαφώς πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τη γονιδιακή μετάλλαξη. Αν το βρούμε, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα διαγνωστικά εργαλεία και νέες θεραπείες”.
Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τους Ludovic Vallier, Φώτη Σαμπαζιώτη και Kourosh Saeb-Parsy απομόνωσαν υγιή κύτταρα χοληφόρων πόρων και τα ανέπτυξαν σε τρισδιάστατες δομές γνωστές ως χολικά οργανοειδή. Οι επιστήμονες, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το τμήμα Μηχανικής του πανεπιστήμιου, εξέτασαν αν τα χολικά οργανοειδή μπορούσαν να αναπτυχθούν τρισδιάστατα κατασκευασμένα από κολλαγόνο, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε σωλήνα και να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων χοληφόρων οδών στο σώμα. Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, τα κύτταρα είχαν καλύψει πλήρως το ικρίωμα κολλαγόνου καταλήγοντας σε τεχνητούς σωλήνες που εμφάνισαν βασικά χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού, λειτουργικού χοληδόχου πόρου. Αυτοί οι τεχνητοί αγωγοί στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για την αντικατάσταση κατεστραμμένων χοληφόρων οδών σε ποντίκια. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
“Η θεραπεία των επιπλοκών στο ήπαρ που προκαλούνται από διαταραχές του χοληδόχου πόρου αποτελεί μεγάλη πρόκληση – καθώς συχνά η μόνη επιλέξιμη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση ήπατος. Η δημιουργία ενός νέου πειραματικού φαρμάκου που θα μπορούσε να αποτρέψει τους ασθενείς με κυστική ίνωση να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος, θα ήταν πολύ σημαντική για τους ασθενείς. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές προτού δοθεί στους ασθενείς” δήλωσε ο Φώτης Σαμπαζιώτη
πηγή : www.candianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.