Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

«Εγκληματική η έλλειψη αγγειοχειρουργού»!

«Είμαστε ένα ακριτικό νησί. Δεν μπορεί να μην υπάρχει αγγειοχειρουργός ή για την έλλειψή του να φεύγουν οι ασθενείς με ντακότες ή να φεύγουν… από τη ζωή. Έχουν κινδυνέψει πολλές ζωές», λένε στο «Ε» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Δημήτρης Σαξιώνης και Γιάννης Γιορέλης. Όπως αρκετές φορές έχει γραφτεί από αυτό εδώ το βήμα, οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα για το πώς είναι η
ζωή ενός νεφροπαθούς, ακούμε για έννοιες και προβλήματα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, ούτε τις ξέρουμε καν.
Γιατί, για παράδειγμα, είναι αναγκαίος ο αγγειοχειρουργός; Υπενθυμίζουμε ότι οι νεφροπαθείς είναι «κανονικοί άνθρωποι» και μάλιστα χαίρονται που έχουν κάτι που αντιμετωπίζεται, κάνουν τον σταυρό τους, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Όμως οι τέσσερις ώρες που υποχρεωτικά ακινητοποιούνται σε μια καρέκλα ανά δύο ημέρες μπορούν να γίνουν εφιαλτικές, αν δεν εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα, και άρα εκ των προτέρων αν δεν υπάρχει κατανόηση. Μιλήσαμε λοιπόν με τους εμπλεκόμενους, ενώ αναφερθήκαμε και στις άλλες ελλείψεις, σε υγειονομικό υλικό και μηχανήματα, καθώς και απευθυνθήκαμε για απαντήσεις σε στελέχη του Νοσοκομείου.

Καταγγέλλουν ζημιά σε ασθενή
Οι νεφροπαθείς για να κάνουν τεχνητό νεφρό (αιμοκάθαρση) χρειάζονται φίστουλα (μια απευθείας επικοινωνία μεταξύ αρτηρίας και φλέβας στο χέρι) ή ένα αρτηριο-φλεβικό μόσχευμα. Αυτές είναι επεμβάσεις που πραγματοποιούν οι αγγειοχειρουργοί με τοπική, περιοχική ή γενική νάρκωση. Ο εν λόγω γιατρός προσπαθεί να βρει κατάλληλη επιφανειακή φλέβα στα άνω μέλη (στους πήχεις ή τους βραχίονες), στην οποία να δημιουργήσει μεγάλη ροή αίματος ράβοντάς την κατάλληλα με μια γειτονική αρτηρία.
Αν δεν μπορεί να γίνει φίστουλα ή μόσχευμα αιμοκάθαρσης, γιατί τα αγγεία δεν είναι κατάλληλα ή έχουν εξαντληθεί οι άλλες επιλογές, τότε η αιμοκάθαρση μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενός προσωρινού ή μόνιμου καθετήρα σε μια κεντρική φλέβα. Όταν βουλώνει η φίστουλα πρέπει μόνο ο αγγειοχειρουργός -και όχι οποιοσδήποτε χειρουργός ή παθολόγος- να βρει -απλοϊκά- την κατάλληλη δυνατή φλέβα.
«Εδώ έχει γίνει τεράστια ζημιά στο Νοσοκομείο γιατί τρυπήθηκε ασθενής σε πάρα πολλά σημεία, βούλωσαν, αχρηστεύτηκε μέρος του χεριού του και δεν μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση!» μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου.
Στο «Ε», όμως μίλησε και ο ίδιος ο ασθενής που τυγχάνει να είναι και ταμίας του Συλλόγου, ΓιώργοςΚαμαριανός, ο οποίος λέει έχει κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες χωρίς αντίκρισμα. «Έχω πει ότι η ανθρώπινη ζωή στη μονάδα τεχνητού νεφρού δεν έχει καμία αξία. Εξέθεσα και τα παράπονά μου στον κ. Ζιώγα (διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας). Έχουν γίνει εγκληματικά λάθη σε βάρος μου και η ζωή μου κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή», προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ευθύμης Ζιώγας τόνισε στην εφημερίδα μας ότι «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο εν λόγω κύριος δεν απευθύνεται στο νοσοκομείο, αλλά στα ΜΜΕ. Εις βάρος του μου έχουν γίνει καταγγελίες για τη συμπεριφορά του».

 
Από δεξιά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Δ. Σαξιώνης και Ι. Γιορέλης

Μια φορά το δίμηνο!
Μόνο μια φορά το δίμηνο, σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα, έρχεται ένας αγγειοχειρουργός από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά αυτό «δεν ωφελεί πουθενά», γιατί τα έκτακτα περιστατικά είναι το ζήτημα για τον Σύλλογο. Τις προάλλες ένας ασθενής έπρεπε επειγόντως να φύγει με ντακότα για Αθήνα. «Πρόκειται για έναν άπορο που δεν ξέρει καν πώς είναι η Αθήνα και τον έστειλαν έτσι, να πάρει μόνος του αεροπλάνο, να βρει νοσοκομείο για να γίνει καλά».
Σε άλλη περίπτωση προ τριών μηνών συνέβη αντίστοιχο επεισόδιο και ο Σύλλογος αναρωτιέται: «Γίνεται ασθενής με πυρετό και βουλωμένες αρτηρίες, χωρίς συνοδό να βρει εφημερεύον νοσοκομείο. Θα μπορούσε να βρεθεί νεκρός σε ένα ταξί ή λεωφορείο και σε παγκάκι!»
Σε όλη την Ελλάδα έγινε θέμα συζήτησης που με τον σεισμό ένας συμπολίτης μας δεν είχε τα χρήματα για να μεταβεί από τη Λέσβο στην Αθήνα: «Αυτό ακούστηκε λόγω σεισμού, όμως αυτή την ανοργανωσιά εμείς την αντιμετωπίζουμε συνέχεια!» Όταν απευθύνθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου στη διοικήτρια, «μας είπε ότι δεν γίνονται προσλήψεις, δεν μπορώ να βγάλω θέση».

Αναζητείται οργανική
Μάλιστα οι νεφροπαθείς προσέγγισαν έναν ιδιώτη αγγειοχειρουργό που μένει μόνιμα στη Λέσβο, πανεπιστημιακός γιατρός του εξωτερικού. Όμως για να μπορέσει να εργαστεί, απαιτείται ιατρική τράπεζα-χειρουργείο, δηλαδή δεν μπορεί να δουλέψει στο γραφείο του, αλλά χρειάζεται να είναι στο Νοσοκομείο, μας εξηγούν. Έτσι απαιτείται ειδική άδεια από το Νοσοκομείο, η οποία δεν έχει δοθεί. Ούτε στη λύση με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών υπήρξε ουσιαστική απάντηση.
Ο κ. Ζιώγας ανέφερε στο «Ε» σχετικά με το παραπάνω αίτημα ότι ουδέποτε υπήρχε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο οργανική θέση αγγειοχειρουργού. Επεσήμανε, όμως, ότι στο νέο οργανισμό έχει τοποθετηθεί η οργανική θέση αγγειοχειρουργού και μένει να εγκριθεί «στο απώτερο μέλλον» μαζί με τον νέο οργανισμό.

  
Τι γίνεται με τον εξοπλισμό στη μονάδα νεφρού;

 
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λέσβου και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παρέλαβαν τη δεύτερη πολυθρόνα αιμοκάθαρσης, δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Μυτιλήνης στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά τη δωρεά από τη «Λεσβιακή Παροικία». Μια ακόμη προσπάθεια επικοινωνίας του Συλλόγου με ιδιώτες, ομίλους και συλλόγους, ώστε με δωρεές να γίνει αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού της μονάδας

Στη Μονάδα τεχνητού νεφρού είναι εγκατεστημένα 18 μηχανήματα, λένε στο «Ε» οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Νεφροπαθών.
Ας σημειωθεί ότι παλιότερα γινόταν προληπτική συντήρησή τους. Όταν αποχώρησε ο ΒασίληςΜουζάλας από τη θέση του διοικητή και ανέλαβε προσωρινά ο Χρ. Θεοδώρου, ο Σύλλογος τού ζήτησε να γίνει συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά δεν έγινε τίποτα. Όταν ανέλαβε η νέα διοικήτρια ΆνναΖερβού δέχτηκε να γίνει η σχετική σύμβαση με την εταιρεία και η συντήρηση, όμως είχε μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν είχε γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2016 να έχουν χαλάσει έξι απ’ αυτά. Επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι το μοναδικό σημείο σε όλο το νησί όπου ένας νεφροπαθής μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση -δεν υπάρχει ούτε ιδιωτική μονάδα, παρόλο που έχει συζητηθεί εκτενώς κατά καιρούς.
Μάλιστα εξαιτίας της παραπάνω ζημιάς, δεν έφταναν τα μηχανήματα και κάποιοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν το καθιερωμένο ραντεβού τους με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Το ΕΣΠΑ που «χάθηκε» στις ημερομηνίες
Θυμίζουμε ότι μας είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση μια ανακοίνωση της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου για το ότι ενεργοποιήθηκε για 3η φορά πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η 1η πρόσκληση, που είχε προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ, ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016, στην οποία από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση. Η 2η πρόσκληση είχε και πάλι προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ και προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων τις 9 Ιουνίου 2017. Στην πρόσκληση αυτή υποβλήθηκε μία μόνο πρόταση ύψους 450.000 ευρώ για αγορά στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο της Χίου, για την οποία τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκε από την Περιφερειάρχη σχετική απόφαση ένταξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσας 3ης πρόσκλησης ανέρχεται στα 2,9 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους και πάλι όλα τα νοσοκομεία των νησιών της ΠΒΑ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την 10η Νοεμβρίου 2017. Η κ. Καλογήρου είχε μάλιστα επισημάνει: «Είναι δεδομένο ότι τα νοσοκομεία των νησιών μας έχουν μεγάλες ανάγκες χρηματοδοτικών πόρων, ιδίως για να αποκτήσουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Αναμένουμε την ανταπόκριση των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων».
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών μάς μίλησε για την τραγελαφική αυτή περίπτωση. Μάλιστα, όταν πριν την πρώτη προκήρυξη είχε απευθυνθεί στην Περιφερειάρχη για να ανανεωθεί ο εξοπλισμός, εκείνη χαριτολογώντας είπε στον κ. Γιορέλη: «Ο Ταξιάρχης σάς έστειλε!» Κι αυτό γιατί ετοίμαζε την προκήρυξη. «Εμείς δεν γνωρίζαμε τι διαδικασίες απαιτούνται για το ΕΣΠΑ, τρέχαμε όλο το καλοκαίρι του 2016 ρωτώντας από πόρτα σε πόρτα και τελικά φτάσαμε στον υπεύθυνο που διαχειρίζεται τα προγράμματα, ο οποίος μας είπε ότι χάθηκε η ημερομηνία!»
Στη δεύτερη προκήρυξη, οι νεφροπαθείς το έτρεξαν ακόμα περισσότερο, απευθύνθηκαν σε «ανώτερα κλιμάκια» της πολιτικής, αλλά είχε γίνει διαφορετικός χειρισμός. Σύμφωνα με τον κ. Γιορέλη, η κ. Διοικήτρια είχε βάλει σε άλλη διαδικασία, με φόντο το προσφυγικό αυτή τη φορά, ζητώντας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης- οπότε δεν τα είχε προετοιμάσει για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Τώρα οι νεφροπαθείς ελπίζουν στην τρίτη (και φαρμακερή) προκήρυξη. Σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Ο ίδιος εξήγησε ότι στην προηγούμενη προκήρυξη είχαν γίνει με λάθος τρόπο οι αιτήσεις και αντί για πέντε έλαβαν δύο. 
 http://www.emprosnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.