Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών: Αιτιολογία, μορφές, σημεία και συμπτώματα

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι κληρονομική.
Η πολυκυστική νόσος των νεφρών χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολυάριθμων κύστεων στους νεφρούς, με αύξηση του μεγέθους και μείωση της λειτουργικής τους ικανότητας.
Αιτιολογία και μορφές της νόσου
Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι κληρονομική. Μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά. Εάν ένας από τους δύο γονείς έχει το παθολογικό γονίδιο, τα παιδιά έχουν
50% πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο (αυτόσωμο επικρατές γονίδιο).
Η πολυκυστική νόσος των νεφρών, με αυτόσωμο επικρατούντα χαρακτήρα, συμβαίνει σε παιδιά και σε ενήλικες. Στους ενήλικες η νόσος είναι πολύ συχνότερη. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται σε μεσήλικες.
Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από πολυκυστική νόσο, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβειαΠολλοί έχουν την πάθηση αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.
Ο ασθενής μπορεί να μη γνωρίζει ότι έχει πολυκυστική νόσο. Αυτή, δυνατόν να ανακαλυφθεί με την ευκαιρία διενέργειας διαφόρων τεστ για άλλους λόγους.
Υπάρχει επίσης η αυτόσωμη υπολειπόμενη μορφή της πολυκυστικής νόσου των νεφρών. Εκδηλώνεται στη βρεφική και παιδική ηλικία.
Η μορφή αυτή, έχει τάση να είναι πολύ σοβαρή και εξελίσσεται με γρήγορη επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, οδηγώντας έτσι σε τελική νεφρική ανεπάρκεια. Συνήθως, είναι σε θέση να προκαλεί το θάνατο, στη βρεφική ή παιδική ηλικία.
Οι ασθενείς με πολυκυστική νόσο των νεφρών, έχουν πολλές ομάδες κύστεων που σχηματίζονται στους νεφρούς. Το τι πραγματικά δημιουργεί τις κύστεις αυτές, δεν είναι γνωστό.
Στα αρχικά στάδια της νόσου, οι κύστεις διογκώνουν τους νεφρούς. Ταυτόχρονα, επηρεάζουν αρνητικά τη νεφρική λειτουργία και οδηγούν έτσι σε χρόνια υπέρταση, δηλαδή ψηλή πίεση και μολύνσεις των νεφρών.
Οι κύστεις μπορούν επίσης να κάνουν τους νεφρούς, να αυξάνουν την παραγωγή ερυθροποιητίνης. Η ερυθροποιητίνη, είναι ορμόνη που αυξάνει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών, τα οποία περιέχουν την αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς.
Το αποτέλεσμα είναι ότι στη νόσο αυτή, οι ασθενείς έχουν υπερβολικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων αντί της αναιμίας, που συνήθως υπάρχει σε ασθενείς με χρόνιες νεφρικές παθήσεις.
Όταν συμβεί μια αιμορραγία σε μία από τις κύστεις των νεφρών, ο ασθενής αισθάνεται πόνο στο πλευρό του. Ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί και από πέτρες των νεφρών, που είναι πάθηση (νεφρική λιθίαση), η οποία υπάρχει συχνότερα σε ασθενείς με πολυκυστική νόσο.
Ασθένειες που σχετίζονται με την πολυκυστική νόσο των νεφρών
Στους ασθενείς με πολυκυστική νόσο των νεφρών, υπάρχουν συχνότερα και οι ακόλουθες παθήσεις:
  1. Ανευρύσματα εγκεφάλου
  2. Κύστεις στο συκώτι, στο πάγκρεας και στους όρχεις
  3. Εκκολπώματα του παχέος εντέρου
  4. Λιθίαση νεφρών
Περίπου 50% των ασθενών με πολυκυστική νόσο, έχουν και κύστεις στο συκώτι. Το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυκυστικής νόσου των νεφρών, αυξάνει τις πιθανότητες για κύστεις στο συκώτι.
Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου
Τα συνήθη σημεία και συμπτώματα που προκαλεί η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι:
  1. Πόνος στην κοιλιά
  2. Αίμα στα ούρα
  3. Υπερβολική διούρηση τη νύκτα
  4. Πόνος στο ένα ή και στα δύο πλευρά
Επιπλέον, δυνατόν να υπάρχουν και τα ακόλουθα:
  1. Ψηλή πίεση
  2. Πόνος στις αρθρώσεις
  3. Αυξημένος πόνος κατά την περίοδο
  4. Νύστα
  5. Ανωμαλίες των νυχιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.