Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

«Καμίνι» τα δημόσια νοσοκομεία: Ασθενείς υποφέρουν σε θαλάμους χωρίς κλιματισμό

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ τα κλιματιστικά είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης - Δραματική η κατάσταση στην περιφέρεια 
Την ώρα που οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας δίνουν επείγουσες οδηγίες στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, όπως ασθενείς, ηλικιωμένοι, παιδιά, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του καύσωνα που πλήττει τη χώρα, μια ιδιαίτερη κατηγορία ευπαθών ομάδων βρίσκεται ακάλυπτη: πρόκειται για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που «βράζουν» στους θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων που δεν
διαθέτουν κλιματισμό. 

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ ο κεντρικός κλιματισμός είναι χαλασμένος λόγω έλλειψης συντήρησης, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και πολλά κλιματιστικά σε κλινικές ή στους χώρους αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στα κτήρια. 

«Λειτουργούν Παθολογικές, Καρδιολογικές, Πνευμονολογικές και άλλες κλινικές καθώς και Μονάδες Τεχνητού Νεφρού χωρίς κλιματισμό με καύσωνα. Επιβαρύνεται κατά πολύ η υγεία των ασθενών. Προσπαθούν οι αρμόδιοι με τους ανεμιστήρες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω έλλειψης χρημάτων. «Οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού είναι μηδέν. Εξαιτίας αυτού τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν επαρκή κλιματισμό. Έπρεπε ο υδράργυρος να φτάσει 40 βαθμούς Κελσίου για να γίνει προσπάθεια δήθεν επισκευής. Γιατί δεν έγινε η επισκευή των κλιματιστικών νωρίτερα με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία επί εποχής Πολάκη είναι πλεονασματικά;» θέτει ο κ. Γιαννάκος το ερώτημα με σαρκαστική διάθεση αναφορικά με το περίφημο πλεόνασμα των δημόσιων νοσοκομείων. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία με προβλήματα στον κλιματισμό και συνεπώς στις συνθήκες νοσηλείας μέσα στους χώρους τους. 

Εμπλοκή στο σύστημα κλιματισμού στα νοσοκομεία της Αττικής, Σισμανόγλειο και «Έλενα Βενιζέλου», καταγγέλλει η Ομοσπονδία. 

Συγκεκριμένα, στο Σισμανόγλειο, αναφέρουν πως στο κτίριο Ν4 όπου στεγάζονται η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, το Αιμοδυναμικό, δύο Παθολογικές κλινικές και μία Πνευμονολογική κλινική, υπολειτουργεί ο κεντρικός κλιματισμός. Ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται και το μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο, «Έλενα Βενιζέλου»: «Τα κλιματιστικά υπολειτουργούν. Είναι ασυντήρητα, χαλασμένα. Τρέχουν νερά και τα μαζεύει με πανιά ή σφουγγαρίστρες το προσωπικό» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Νοσοκομεία χωρίς κλιματισμό στην περιφέρεια 


Στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως δεν γίνεται συντήρηση στα υπάρχοντα κλιματιστικά την τελευταία πενταετία, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο. 

Στο νοσοκομείο Νάουσας χωρίς κλιματισμό είναι ο χώρος αναμονής των ασθενών στα Επείγοντα και στα εξωτερικά ιατρεία. 
Στο νοσοκομείο Κιλκίς τα κλιματιστικά δεν έχουν συντηρηθεί και συνεπώς είναι εκτός λειτουργίας σε πολλούς θαλάμους νοσηλείας. 

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, υπάρχει σύστημα κλιματισμού στις διοικητικές υπηρεσίες, αλλά όχι στις…κλινικές. Εν τούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες με ανεμιστήρες. 

Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, πάλι, δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός ούτε και οι σωτήριοι ανεμιστήρες. «Βράζουν οι ασθενείς» λέει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Ανάλογη είναι η εικόνα στο νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου η κάλυψη με κλιματιστικά είναι μερική και αφορά λίγες κλινικές. 

Στο νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν κλιματιστικά αλλά όχι σε όλους τους θαλάμους. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν συντηρούνται. 

Και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου τα κλιματιστικά είναι χαλασμένα σε πολλούς θαλάμους, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. 

Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι χαλασμένος ο κλιματισμός στην Παθολογική κλινική, αλλά όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Άλλωστε, σε μία κίνηση συμβολισμού η ΠΟΕΔΗΝ, οργανώνει μεγάλη κινητοποίηση και «καραβάνι» διαμαρτυρίας προς την νέα Εθνική οδό Πύργου- Πατρών την Τετάρτη 28 Ιουνίου. 

ΠΟΕΔΗΝ: «Αφανίζουν το νοσοκομείο Αμαλιάδας» 

Σε Κέντρο Υγείας μετατρέπει το νοσοκομείο Αμαλιάδας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα μόνιμο ρεύμα μετακίνησης γιατρών και νοσηλευτών προς άλλα νοσοκομεία της περιοχής. 
Το αποτέλεσμα είναι να απουσιάζουν βασικές ειδικότητες ιατρών και το νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. 

Η αποψίλωση του προσωπικού γίνεται σε συνδυασμό με την αχρήστευση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού: «Δεν υπάρχει καθόλου αξονικός τομογράφος σε νοσοκομείο που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο κάθε ημέρα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε ιδιωτικά κέντρα ή σε άλλα Νοσοκομεία με μεγάλη καθυστέρηση. Εκτός λειτουργίας είναι συνήθως και ο αξονικός τομογράφος, οδηγώντας αναγκαστικά τα περιστατικά σε νοσοκομεία της Πάτρας για αξονική» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Παμπάλαια και πολλές φορές χαλασμένα είναι επίσης, κατά την Ομοσπονδία, το ακτινολογικό μηχάνημα, το αναισθησιολογικό μηχάνημα, ο υπερηχογράφος, οι απινιδωτές, ο κλίβανος αποστείρωσης χειρουργείων, η γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, τα δίκτυα οξυγόνου και λοιπών αερίων, τα δίκτυα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ο εξοπλισμός πλυντηρίων και μαγειρείων. 


http://www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.