Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”

Εγκαινιάζοντας σήμερα έναν κύκλο επισκέψεων, σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, επιλέξαμε να κάνουμε την αρχή από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Συναντηθήκαμε λοιπόν με το διευθυντή του Νεφρολογικού κ. Θεοφάνη Αποστόλου και την προϊσταμένη της ΜΤΝ κα Ψυχογιού Ευαγγελία και συζητήσαμε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην λειτουργία της ΜΤΝ.

Όπως αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, διενεργούνται αιμοκαθάρσεις σε ασθενείς ενταγμένους σε μόνιμο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, σε νοσηλευόμενους ασθενείς του Νεφρολογικού Τμήματος ή και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου, σε ασθενείς που
προσέχονται στα επείγοντα του Νοσοκομείου κατά την διάρκεια της Γενικής Εφημερίας (έκτακτες αιμοκαθάρσεις) και τέλος σε 10 περίπου ανασφάλιστους νεφροπαθείς.
Κύρια προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο η παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1984. Τα νεότερα μηχανήματα, 14 των αριθμό, είναι μηχανήματα τα οποία δόθηκαν στη μονάδα από το ΙΚΑ το 2009 και τα οποία ήταν ήδη σε χρήση κάποια χρόνια. Επί συνόλου 24 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που διαθέτει η μονάδα, μόνο 3 μηχανήματα μπορούν να πραγματοποιήσουν αιμοκάθαρση on-line (συνδυασμού των δύο μεθόδων κάθαρσης της διάχυσης και της διήθησης) και μόνο τα 14 από αυτά τα μηχανήματα είναι σε συνεχή χρήση λόγω συχνών βλαβών των υπολοίπων.
Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο συζητήθηκε είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, για τη στελέχωση της μονάδας, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού νεφροπαθών. Με χαρά ενημερωθήκαμε, ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά τη διαδικασία για την πρόσληψη 2 νοσηλευτών.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επάρκεια της μονάδα σε ιατρικό προσωπικό το οποίο μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλουν τα μέγιστα για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών ασθενών.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι οι προτάσεις της Μονάδα Τεχνητού Νεφρού προς τους αρμόδιους συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • Άμεση αντικατάσταση των 24 πεπαλαιωμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με καινούργια μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
  • Επιπλέον πρόσληψη προσωπικού (τουλάχιστον 4 νοσηλευτών) για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Ευχαριστούμε θερμά το διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος κ. Θεοφάνη Αποστόλου και την προϊσταμένη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κα Ευαγγελία Ψυχογιού για το χρόνο που μας διέθεσαν και τις πληροφορίες που μας έδωσαν.
Την επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του συλλόγου Χ. Πολυδώρου μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας Α. Δημητρακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.