Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ενημέρωση στην Βέροια για την δωρεά μυελού των οστών

Η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας, το Δημοτικό Ιατρείο Βέροιας και ο Σύλλογος Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας διοργάνωσαν ενημερωτική ομιλία με θέμα "Εθελοντές δότες μυελού των οστών και τράπεζες βλαστοκυττάρων από ομφάλιο λώρο και πλακούντα, δηλαδή το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που παίρνουν από τα νεογνά αμέσως μετά τη γέννησή τους και την κοπή του ομφάλιου λώρου", την Κυριακή 23 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Δήμου Βέροιας.
Χαιρετισμό απηύθηναν η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ελένη Γκόγκα, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και ο
πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης.
Ο κεντρικός ομιλητής Δαμιανός Σωτηρόπουλος, Αιματολόγος – Διευθυντής στην Αιματολογική κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», μίλησε για το τι είναι μεταμόσχευση μυελού των οστών και γιατί την κάνουμε, πως αντιμετωπίζεται η λευχαιμία, ποια είναι η διαδικασία για να πάρουμε μόσχευμα, ποιοι μπορούν να γίνουν δότες, τι είναι οι τράπεζες βλαστοκυττάρων και σε τι μας χρησιμεύουν.
Η μεταμόσχευση δίνει τη δυνατότητα ίασης σε σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Η διαδικασία είναι εύκολη, εντελώς ακίνδυνη για τον δότη και σωτήρια για τον λήπτη.
Οι δότες μυελού των οστών και οι δότες ομφαλοπλακουντιακού αίματος προσφέρουν έργο ανθρωπιάς και είναι μία πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο.
Στη συνέχεια, ο Ελευθέριος Παμπουχίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας, μίλησε για τις δράσεις του συλλόγου (ο σύλλογος είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους σε εθνικό επίπεδο).
Η ομιλία συνεχίστηκε με την κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας δύο ατόμων, ενώ η ομιλία έκλεισε με συζήτηση κι απαντήσεις σε ερωτήματα του κοινού.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Χρήστος Κούτρας, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας).
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία "Μονόγραμμα", υπό την διεύθυνση του Πέτρου Ρίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.