Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο για να εξοφλήσουν τους ταξιτζήδες…

Οδοιπορικά τριών μηνών οφείλει στους νεφροπαθείς ο ΕΟΠΥΥ, όπως κατήγγειλε χθες ο πρόεδρός τους στη Μαγνησία Βασίλειος Γιαννάκος. Σύμφωνα με υπολογισμούς στους νεφροπαθείς οφείλονται από μετακινήσεις τα οδοιπορικά των μηνών Δεκεμβρίου 2016, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017, ενώ προστέθηκε ήδη και ο Μάρτιος.
Ωστόσο η αποκάλυψη που
έκανε χθες ο κ. Γιαννάκος και κάνει τρομερή εντύπωση, είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια οι νεφροπαθείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, πρέπει κάθε δίμηνο να υποβάλλουν δήλωση στον ΕΟΠΥΥ, πως είναι στη ζωή…
Δηλαδή κάθε δίμηνο ο νεφροπαθής που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση, πρέπει να δηλώνει πως δεν έχει πεθάνει(!), προφανώς διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώσουν κάτι τέτοιο, όποτε κι αν συμβεί το μοιραίο…
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, οι νεφροπαθείς που διαμένουν εντός πόλης, δικαιούνται για οδοιπορικά 115 ευρώ τον μήνα, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει 345 ευρώ για το τρίμηνο, συν τα οδοιπορικά του Μαρτίου, ενώ όσοι διαμένουν σε απόσταση μέχρι 40 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Βόλου ή την ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης, δικαιούνται για οδοιπορικά 500 ευρώ τον μήνα. Για αποστάσεις από 40 μέχρι 80 χιλιόμετρα τα οδοιπορικά κυμαίνονται στα 550 ευρώ τον μήνα.
Δηλαδή οι οφειλές προς τους νεφροπαθείς κυμαίνονται από 1500 μέχρι 1650 ευρώ για το τρίμηνο, συν τα οδοιπορικά του Μαρτίου.
Ο κ. Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, ανέφερε ότι είχαν υποσχεθεί να καταβάλουν τα οδοιπορικά δύο φορές τον μήνα, για να πληρώνονται και οι ταξιτζήδες, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει.
Πάντως, πρόσθεσε, η υπόσχεση από τον ΕΟΠΥΥ είναι πως θα καταβληθούν τα οδοιπορικά του τριμήνου Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου πριν το Πάσχα, καθώς έχει γίνει και η σχετική εκκαθάριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα οφείλεται στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που είχε μέχρι το τέλος του 2016 το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, λόγω ΕΦΚΑ και αφορούσαν στην εκκαθάριση των παραστατικών για αποζημιώσεις των ασφαλισμένων τόσο για ιατρικά υλικά, όσο και για υπηρεσίες υγείας.
Ωστόσο οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που έπρεπε να αναλάβουν το σχετικό έργο, είναι υποστελεχωμένες από προσωπικό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γρ. Λεοντόπουλος κατάγγειλε πως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πως ήδη ταξιτζήδες αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς για αιμοκάθαρση, αν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, 105 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Βόλου και 70 στην ιδιωτική κλινική που λειτουργεί στην πόλη.


ΔΗΜΟ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.