Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Δωρεά οργάνων: Παράδειγμα προς μίμηση η Γαλλία

Αυτή αλλαγή στη δωρεά οργάνων είναι μικρή, αλλά πάρα πολύ σημαντική. Αντί ένας πολίτης να πρέπει να δηλώσει ότι θέλει να γίνει δωρητής, με το νέο νόμο, θεωρείται ήδη δωρητής οργάνων και, αν διαφωνεί με αυτό, πρέπει να δηλώσει επισήμως ότι δεν θέλει να είναι. Το ανάποδο δηλαδή από ό,τι ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου!
Ο νέος νόμος προϋποθέτει, επίσης, ότι ο κάθε πολίτης συναινεί στη
δωρεά των οργάνων του όταν πεθάνει, ακόμη και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της οικογένειάς του. Μόνο ο κάθε ενήλικος πολίτης έχει δικαίωμα να δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι δωρητής οργάνων.
Πριν την 1η Ιανουαρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία, εκτός και αν ένας νεκρός είχε προηγουμένως εκφράσει μια σαφή επιθυμία υπέρ ή κατά της δωρεάς, οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να συμβουλεύονται τους συγγενείς, οι οποίοι (σχεδόν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων) κρατούσαν αρνητική στάση.
Μετά την 1η Ιανουαρίου, όσοι Γάλλοι πολίτες δεν θέλουν όλα, ή κάποια από τα όργανά τους, να δωριστούν μετά τον θάνατό τους, πρέπει να υπογράψουν ένα “μητρώο άρνησης”. Μέχρι στιγμής 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει. Οι αρχές έχουν υποσχεθεί να το κάνουν ακόμα ευκολότερο για εκείνους που επιθυμούν να μην είναι δωρητές οργάνων, να το δηλώσουν κι επίσημα, επιτρέποντάς τους να εγγραφούν στο μητρώο μέσω διαδικτύου αντί με συστημένη επιστολή, όπως είναι αυτήν τη στιγμή η μέθοδος άρνησης.
Εναλλακτικά, όσοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το να προσφέρουν τα όργανά τους για να βοηθήσουν κάποιον συνάνθρωπό τους, που έχει ανάγκη, μπορούν να αφήσει ένα υπογεγραμμένο έγγραφο με κοντινό συγγενή, ή να δηλώσουν την επιθυμία τους προφορικά σε συγγενείς που πρέπει με την σειρά τους να προβούν σε γραπτή δήλωση μη συναίνεσης στους γιατρούς κατά τη στιγμή του θανάτου. Η διαδικασία εξηγείται στη σελίδα Facebook του οργανισμού.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η γαλλική αρχή Agence de la Biomédecine κυκλοφόρησε μια καμπάνια με την ονομασία Déjà-Vu2, με στόχο την ενθάρρυνση των νεαρών πολιτών ηλικίας 15-25 ετών, να συμφωνήσουν με τη δωρεά οργάνων. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδείξει σε μείζον θέμα την έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση και την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014, 86.000 άνθρωποι περίμεναν για δωρεά οργάνων σε κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Τουρκία και πως 16 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, ενώ περιμένουν για ένα μόσχευμα.
Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.