Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Εμφυτεύουν μικροτσίπ για αιμοκάθαρση


Εμφυτεύουν μικροτσίπ για αιμοκάθαρση 


Η απαλλαγή από την ανάγκη που έχουν οι νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση μπορεί να βρίσκεται σε ένα μικροτσίπ από σιλικόνη. Το δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές και έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει το αίμα. Ηδη δοκιμάζουν στο

εργαστήριο διάφορους τύπους του εμφυτεύματος, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου νεφρού χωρίς τον κίνδυνο απόρριψής του από τον οργανισμό.

photo by By German Wikipediabiatch, original upload 7. Okt 2004 by Stahlkocher de:Bild:Wafer 2 Zoll bis 8 Zoll.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=928106

Απώτερος στόχος των ερευνητών στο Vanderbilt University Medical Center, που βρίσκεται Νάσβιλ των ΗΠΑ και έχει επικεφαλής τον καθηγητή Νεφρολογίας δρα Ουίλιαμ Φάισελ, είναι η δημιουργία μιας βιοϋβριδικής συσκευής που θα είναι αρκετά μικρή, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Αυτό το εμφύτευμα αποτελείται από 15 μικροτσίπ, που λειτουργούν ως φίλτρα, και ζωντανά νεφρικά κύτταρα που τα συνοδεύουν.
Οι ερευνητές δημιούργησαν το μικροτσίπ εκμεταλλευόμενοι τις μεθόδους της νανοτεχνολογίας. Φέρει πόρους, καθένας από τους οποίους έχει σχεδιαστεί αυτόνομα, ώστε να κάνει με ακρίβεια μια συγκεκριμένη λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο και τη βοήθεια των νεφρικών κυττάρων που προστίθενται, το μικροτσίπ μπορεί να διαχωρίζει ποιες ουσίες του αίματος πρέπει να αφαιρέσει και ποιες όχι. 

Δεν χρειάζεται ενέργεια, καθώς λειτουργεί με την πίεση που έχει το αίμα όταν περνάει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Από το αίμα, επίσης, θα τρέφονται και τα νεφρικά κύτταρα που θα έχει στο εσωτερικό του.

Σε αυτή τη φάση της έρευνας οι επιστήμονες δημιουργούν διάφορα μοντέλα του εμφυτεύματος, ώστε να καταλήξουν στο καταλληλότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι να σχεδιάσουν με τέτοιον τρόπο τα σωληνάκια που μεταφέρουν το αίμα προς και από το μικροτσίπ, ώστε να μην προκαλούνται θρομβώσεις. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το εμφύτευμα χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη, όμως δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν να ξεκινήσουν τις πιλοτικές δοκιμές σε εθελοντές το αργότερο έως το τέλος του ερχόμενου έτους. Ηδη είναι έτοιμη η λίστα με ασθενείς που δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, ώστε να απαλλαγούν από την ανάγκη αιμοκάθαρσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.