Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Νυχτερινή αιμοκάθαρση : τι είναι , και τι προσφέρει στον ασθενή



Η νυχτερινή αιμοκάθαρση κατά της καρδιαγγειακής νόσου

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η νυχτερινή ενδονοσοκομειακή αιμοκάθαρση ,μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Aσθενείς στο τελικό στάδιο της νεφρικής νόσου, οι οποίοι λαμβάνουν χρόνια αιμοκάθαρση, αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Περίπου το 15% - 20% εκατό των ασθενών
σε αιμοκάθαρση πεθαίνουν κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από καρδιαγγειακή νόσο. 

Οι παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στο γενικό πληθυσμό έχουν λιγότερη επιτυχία με ασθενείς σε αιμοκάθαρση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν μοναδικοί μηχανισμοί εξέλιξης της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο των νεφρών. Η ίδια η διαδικασία αιμοκάθαρσης, ειδικά όταν πραγματοποιείται σε ένα συμβατικό πρόγραμμα 12 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να προωθήσει ή και να επιδεινώσει την καρδιαγγειακή νόσο. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Canadian Journal of Cardiology, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Ron Wald και Andrew Υan του Νοσοκομείου Saint Michael συνέκριναν το πάχος του τοιχώματος της καρδιάς σε ασθενείς οι οποίοι ακολουθούσαν νυχτερινή ενδονοσοκομειακή αιμοκάθαρση και εκείνων που παρέμειναν σε συμβατική αιμοκάθαρση. Βρήκαν ότι σε σύγκριση με τη συμβατική αιμοκάθαρση, η ενδονοσοκομειακή νυκτερινή αιμοκάθαρση συσχετίστηκε με μια «σημαντική μείωση» της μάζας της αριστερής κοιλίας μετά από ένα έτος. Η αριστερή κοιλία βρίσκεται στον κάτω αριστερό θάλαμο της καρδιάς, η οποία αντλεί το αίμα έξω στην αορτή και στο υπόλοιπο του σώματος. 

Το μέγεθος ή η μάζα της αριστερής κοιλίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η αύξηση της μάζας σχετίζεται άμεσα με τη καρδιαγγειακή νόσο και περισσότερους θανάτους από αυτή την αιτία. Η σημαντική, μείωση στην μάζα της αριστερής κοιλίας έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μια τάση προς μείωση της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στους ασθενείς που λάμβαναν νυχτερινή ενδονοσοκομειακή αιμοκάθαρση ,σε σύγκριση με τη συμβατική αιμοκάθαρση καθώς και χαμηλότερα επίπεδα φωσφορικών στο αίμα, ένα άλλο δείκτη των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν συμβατική αιμοκάθαρση 12 ώρες την εβδομάδα, πραγματοποιούν τρείς συνεδρίες των τεσσάρων ωρών, ενώ η ενδονοσοκομειακή νυκτερινή αιμοκάθαρση παρέχει διπλάσιο χρόνο – οχτώ ώρες σε καθεμία από τις τρεις νύχτες.

Πηγή
http://www.life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.