Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Δωρεά οργάνων: δώρο ζωής

Με σύνθημα «Δώσε Ελπίδα, Δώσε Ζωή» και με τίτλο «Ένα Δώρο Ζωής» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης η ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά ανθρωπίνων οργάνων.
Επρόκειτο για μια εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα με στόχο να διαλύσει τους όποιους φόβους και δισταγμούς των πολιτών γύρω από το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης σε σύμπραξη με
14 ακόμη φορείς της Πιερίας. Συγκεκριμένα στη διοργάνωση συνέβαλαν η
Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, το ΙΚΑ Υποκατάστημα Κατερίνης, το ΠΕΔΥ Μονάδες Υγείας Κατερίνης, το ΕΚΑΒ Πιερίας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πιερίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Κατερίνης - Τομείς Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών, η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κατερίνης - Πιερίας "Η Αγία Αικατερίνη", η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, τα Σωματεία Εργαζομένων ΓΝΚ-ΨΤ και ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Πιερίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αστέριος Φαρμάκης δίνοντας έμφαση στον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και επισημαίνοντας πως από το 2012 ισχύει η νέα νομοθεσία για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει και έχει δισταγμούς και υποψίες. Σκοπός μας είναι να τον ενημερώσουμε σχετικά με τη διαδικασία, τα δικαιώματά του και όλα όσα πρέπει να κάνει για να γίνει δωρητής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμό απηύθυναν στους παρευρισκόμενους η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και η εκπρόσωπος του δημάρχου Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου.
Το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης, ενώ αξιόλογες επιστήμονες ανέλυσαν τις θεματικές που αφορούσαν στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Ειδικότερα, η Σοφία Ιωσηφίδου, ιατρός γενικής χειρουργικής, ειδικευθείσα στις Μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, συνεργάτης Μεταμοσχευτικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος, κλινική Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο θέμα «Η Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων». Η Δήμητρα Ζαχαρούδη, συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων στο Γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε στο θέμα «Μύθοι και Πραγματικότητα για την Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις». Τέλος, το θέμα «Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων και το ζήτημα των Εθελοντών Δοτών» ανέπτυξε η Δέσποινα Μαλλουρή, ιατρός αιματολόγος στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Καθηλωτικές ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες μεταμοσχευμένων ανθρώπων, οι οποίοι μέσα σε συναισθηματική φόρτιση περιέγραψαν την εμπειρία τους. Την εκδήλωση έκλεισε η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με μουσικό αφιέρωμα στις Γιορτές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.